diumenge, 13 de gener del 2008

La música de les corrides

La música de Sant Antoni a Ascó està associada al ball de jota al pla de l’Església. I és ben cert, però també cal dir que un so que identifica aquesta festa d’hivern és la que sona durant l’aviada i l’arribada de les corrides de cavalls, matxos i rucs.
Ara fa tres anys, per Nadal, em van regalar un CD que inclou tot de músiques tradicionals de les ribes de l’Ebre, tant aragoneses com catalanes: Bajo Ebre/Baix Ebre. Navegando por la música de tradición popular de Aragón y Catalunya, del grup Chicotén VI. En el recull hi podem escoltar la música de les corrides d’Ascó, però també la Jota foguejada de Benissanet, el Ball de Sant Antoni d’Aldover o la Jota de la Pobla de Massaluca. I de la banda aragonesa, cançons populars de Velilla, Fabara, Sástago, Escatrón...
Però aquest treball és molt més que un recull musical, ja que va acompanyant d’un llibret que inclou textos de J. Ramon Marcuello (“Camino del mediterráneo”) i de Jesús Moncada (“Futbol de Ribera”), i finalment una guia d’audició.
Això és el que expliquen de la festa de Sant Antoni d’Ascó, i en concret, de la música de les corrides:
La villa de Ascó, al igual que la de Paüls y otras de la Ribera, conserva viva su jota, conocida por toda la redolada, que se baila, entre otras fechas, para la fiesta de Sant Antoni (17 de enero), la cual también incluye entre su variado programa peculiares competiciones deportivas. Una muestra más del buen humor de las gentes de estas riberas son la corridas de caballos, burros y machos que se celebran en Ascó para la citada fiesta, con el peculiar acompañamiento de esta pieza, ya ritualizada como propia del evento y que originariamente debió ser un bailable de época. No es de extrañar que este tipo de carreras se celebren por esa fecha, ya que el santo en cuestión es venerado como patrón de los animales “de pie redondo”, es decir las caballerías que eran fuerza esencial de tracción y locomoción en el medio rural.