dissabte, 26 de gener del 2008

Pessebrisme a Ascó

Si féssim cas de la tradició, el pessebre el col·locaríem el dia de Santa Llúcia, el 13 de desembre, i estaria exposat fins a la Candelera, el 2 de febrer. És per això que tot i que avui publiqui un post de pessebrisme, i que en certa manera pot semblar fora de temps, encara ens trobem en període pessebrista.
Feta aquesta justificació, cal dir que encara hi ha un bon motiu per parlar de pessebres en aquest rogle. I és que ha estat aquests dies quan he tingut ocasió d’aconseguir una imatge del diorama que els asconencs Ignasi Biarnés i Tomàs Biarnés han exposat a la Mostra de diorames i figures que organitza cada any l’Associació Pessebrista de Tarragona.
Aquest quadre pessebrista té una peculiaritat molt asconenca, i és que ha situat l’escena de Sant Josep i la Mare de Déu buscant posada davant de la casa pairal de Cal Cavaller d’Ascó.
Deu fer un parell d’anys que van guanyar un premi amb el diorama Reis seguint l’estel, que aleshores van ubicar en un altre indret asconenc, el carrer dels Sequerets, típic per la seua pujada en forma de ziga-zaga.
L’Ignasi i el Tomàs estan sent uns bons continuadors de la tradició pessebrista d’Ascó iniciada amb artistes locals com Domingo Margalef i Carmel Biarnés, i que avui en dia també té continuïtat amb uns altres artistes –no se’ls pot dir d’altra manera- que mantenen el costum de muntar un pessebre de dimensions considerables per la Parròquia. A més, tampoc hem d’oblidar el concurs anual de pessebres que cada Nadal organitza la Parròquia Sant Joan Baptista.