divendres, 14 de novembre del 2008

López Tena


Òmnium Cultural va organitzar aquesta setmana a Flix una xerrada en què està pentinant el territori per donar a conèixer la campanya Junts! per Catalunya, a l’espera de la sentència del Tribunal Constitucional que acabarà de passar el ribot a l’Estatut.
El ponent va ser Alfons López Tena, notari, president del Cercle d’Estudis Sobiranistes i exvocal del Consell General del Poder Judicial.
López Tena es fa escoltar, i malgrat els termes jurídics que implica parlar de l’Estatut i tot el que comporta, ho va fer amb un llenguatge entenedor, amb exemples pràctics... i parlant clar.
Sembla bastant evident que la sentència serà força decebedora des del punt de vista de Catalunya, ja que fins i tot pot suposar posar en dubte qüestions ja legislades com poden ser les competències dels Mossos en trànsit o el català com a llengua vehicular de l’ensenyament. Malgrat tot, va transmetre un to d’optimisme, i a l’igual que passava en el seu llibre Catalunya sota Espanya, quan oferia diferents escenaris de futur, és del parer que és “més fàcil” la secessió que convertir Espanya en un estat federal. Doncs la secessió la pot impulsar una majoria sobiranista al Parlament o una consulta popular, mentre que promoure canvis a l’estat vol dir canviar la Constitució, i això no toca.