dissabte, 30 de maig del 2009

Museu del Camí de Sirga

Aquest dissabte he tingut ocasió de visitar el Mas de Pitoia, a la Reserva Natural de Sebes (Flix) on s’hi ha ubicat el Centre d’Interpretació Museu del Camí de Sirga.
El mas és propietat de l’Obra Social de Caixa Catalunya, i ha estat museïtzat dins del Pla de dinamització turística de les Terres de l’Ebre.

Fotografia: JOSEP POQUET

És un homenatge al nostre Ebre. Recomano la visita d’aquest espai per conèixer la feina de llaüters i sirgadors, de calafats i corders. Per començar visiones un documental d’uns deu minuts que amb únicament l’acompanyament musical t’apropa a la vora del riu (paisatges, fauna, vegetació, navegació) amb imatges precioses del nostre entorn actual, però també amb imatges antigues com per exemple de la Filmoteca de Catalunya. I després amb un ambient sonor i lluminós molt aconseguit pots conèixer aquesta vida a la vora del riu lligada a la navegació i el transport de mercaderies. S’acompanya uns expositors que recullen materials diversos utilitzats per la gent de riu, fotografies on podem reconèixer diferents pobles de la comarca, i textos d’Artur Bladé, Jesús Moncada o Sebastià Juan Arbó. L’espai et permet endinsar-te en una part de la nostra història que ha anat esllanguint al llarg del segle XX.