dissabte, 23 d’abril del 2011

Sant Jordi

Ha arribat la festa de Sant Jordi, una de les diades més intenses de l'any: la festa del llibre i de les roses, la festa de la cultura i especialment de la cultura catalana, una festa de primavera, una festa al carrer de germanor, d'afecte i d'amor.

Llegint la revista Sàpiens (número 102, abril 2011), he pogut consultar alguns aspectes sobre la celebració, que no deixen de ser curiositats prou interessants per saber d'on venim:
- segons els antics escrits romans, sant Jordi va néixer en un poble anomenat Lydda, a Palestina, l'any 270, fill de Policrònia i Geronci.
- quan els croats lluitaven per recuperar Terra Santa dels musulmans, van adonar-se que el seu heroi, Sant Jordi, també es venerava a l'islam, però amb un nom diferent, el Cavaller Verd.
- l'any 1201 el rei Pere el Catòlic va fundar l'orde de Sant Jordi, encetant d'aquesta manera la veneració catalana al sant.
- la diada va ser instaurada pel rei Jaume I
- al segle XV, al Palau de la Generalitat, ja es feia una fira de roses anomenada "dels enamorats".
- el noble cavaller no solament és patró de Catalunya sinó també d'altres països com Anglaterra, Portugal, Croàcia, Grècia o Rússia.


BONA DIADA DE SANT JORDI!