dimecres, 18 de maig del 2011

VII Tradijoc a Flix

VII TRADIJOC: TROBADA DE JOCS POPULARS I TRADICIONALS DE LA RIBERA D’EBRE I LA TERRA ALTA

El proper dijous 19 de maig la població de Flix acollirà la setena edició del Tradijoc: trobada de jocs populars i tradicionals de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta, de la totalitat d’alumnes que cursen 1r d’ESO d’ambdues comarques.

Es tracta d’una iniciativa endegada ara fa set anys pels professors del departament d’educació física dels instituts de Flix, Móra d’Ebre i Escola Santa Teresa, també de Móra d’Ebre, a la qual s’hi van afegir posteriorment l’institut Terra Alta de Gandesa, l’institut escola de Batea i l’escola d’Educació Especial Jeroni de Moragas de Móra d’Ebre.

Enguany la trobada espera reunir a 280 xiquets i xiquetes en el marc d’una jornada lúdica que ha de permetre la coneixença mútua i la pràctica de més de 30 jocs tradicionals de les Terres de l’Ebre, entre els quals podem destacar el joc de les birles, les carreres de pedres, de sacs i amb els peus lligats, jocs d’habilitat com fer rodar cèrcols o caminar sobre xanques, jocs típics de romiatges com ara la corretja i estirar la corda, jocs de carrer com el tello o xelma, els quatre cantons, el mocador, les boles, la rebelluga, jocs de festa major com les carreres de canteretes, jocs de punteria com la trisella, el caça fardatxo o la fona... I a més podran participar en un taller de llaüt català que duran a terme membres del Club Nàutic Flix.

La jornada es desenvoluparà des de les 9:00 del matí fins a les 17:30 pels carrers i places de Flix, així com per la riba esquerra del riu, en un medi natural ideal per a la pràctica d’aquests jocs. Per al bon desenvolupament de la trobada s’ha previst l’organització de 18 grups heterogenis de 16 nens i nenes dels centres educatius esmentats. Cada grup anirà acompanyat per un professor/a que tindrà cura de seguir l’horari establert i la progressió per les diferents zones de joc. A més, en cada estació els alumnes trobaran a dos joves monitors de 4t d’ESO que s’encarreguen d’explicar els jocs i dinamitzar-los.

Tradijoc és, doncs, un projecte molt ambiciós que ja s’ha consolidat i que manté aquell objectiu primer d’esdevenir un punt de referència dins el panorama cultural i lúdic de les nostres comarques. Objectiu que passa per educar a través del joc i, de forma particular, mitjançant el joc tradicional i popular. Conscients dels valors inherents del joc tradicional, pensem que aquest pot esdevenir un bon recurs per a potenciar actituds bàsiques d’inclusió, respecte, solidaritat i tolerància, esdevenint el protagonista i eix conductor pel coneixement i recuperació del patrimoni lúdic de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta.

Per a fer possible aquests objectius enguany es compta amb el recolzament del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, l’ajuntament de Flix, el Consell Comarcal i el Consell Esportiu de la Ribera d’Ebre, així com la Delegació d’Esports de les Terres de l’Ebre. A més, hi col•labora l’AMPA de l’institut de Flix, l’Associació Cultural Lo Llaüt d’Ascó i el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre amb les aportacions dels quals s’edita un petit dossier de 70 pàgines que recull l’explicació dels jocs així com el plànol i distribució d’aquests.

Més informació:
http://bieljoc.blogspot.com