diumenge, 26 de juny del 2011

El somni de Tàrraco

El somni de Tàrraco és una novel·la de l'autor de Betanzos, ara establert a Tarragona, Xúlio Ricardo Trigo. És una invitació a endinsar-nos a la història del nostre territori dos mil·lennis enrere, de participar de la història de la Catalunya romana a partir d'un devessall d'esdeveniments on s'hi barreja la passió i l'amor, la traïció, el poder...

Tot es complica amb l'assassinat del governador de Tàrraco, Manni, coincidint amb l'estada a la ciutat de l'emperador Octavi August. En principi s'acusa del delicte i s'empresona el jove Sul·la, l'enamorat de la filla del governador, ja que és enxampat amb les mans tacades de sang precisament quan havia anat a sócorrer el governador. A partir d'aquest moment s'encadena una acció trepidant amb nous episodis de crueltat fruit de les venjances, l'ambició, la mentida i les traïcions.

Tenen un especial protagonisme en el desenvolupament dels fets el mestre encarregat de l'educació de Sul·la i també dels fills del governador, Apol·lonor, o l'esposa de l'emperador Lívia Drusil·la, entre d'altres.

Al llarg de la narració hi trobem intercal·lats els records d'aquells episodis del vell Perthus d'Ausa, qui era un jove en el moment en què es desenvolupa la trama i que feia poc havia arribat de les muntanyes d'Ausa.

Malgrat tot, i passat el temps, la veritat acaba surant i es van lligant els caps d'un episodi tan tràgic que va marcar l'estada de l'emperador a Tàrraco, en aquell parell d'anys en què la ciutat va convertir-se en la capital de l'imperi.

En vull remarcar la forma com ens aproxima a la forma de vida d'aleshores, amb comentaris sobre les cases (domus i insulae), els vestits, les infrastructures o el menjar de l'època.