dissabte, 29 d’octubre del 2011

Macià contra Companys

Aquesta setmana TV3 ha emès la pel·lícula 14 d'abril. Macià contra Companys dirigida per Manuel Huerga i amb guió de Toni Soler. Fermí Reixach i Pere Ponce són els actors que encarnen les figures dels presidents Macià i Companys, respectivament.

La pel·lícula narra els tres dies cabdals de la proclamació de la República a Barcelona, explicat com una ficció televisiva en format de documental. És així com si d'un 30 minuts de l'any 1932 es tractés, hi ha un seguit de protagonistes d'aquelles jornades que testimonien el que va succeir, en primera persona. Entremig es van intercalant fragments d'aquells tres dies (del 14 al 17 d'abril de 1931)

Es tracta d'un bon producte televisiu, que ens acosta a un dels episodis més destacats de la història de Catalunya del segle XX. La pel·lícula mostra les relacions no sempre fluïdes entre els presidents Macià i Companys. Tots dos són protagonistes en la gestació de l'Esquerra Republicana de Catalunya, però formaven part del mateix projecte polític des de sensibilitats diferents.

Veient la pel·lícula, tot plegat et sembla vagament familiar: les disputes dins del catalanisme per veure quin eix cal prioritzar o la gradualitat amb què cal defensar l'autogovern català, però també les tensions pròpies de la relació amb els governs de Madrid. Vuitanta anys després estem al mateix lloc, i a més, amb una bona part dels polítics catalans que apliquen fidelment les instruccions que els arriben de Madrid.


25/10/2011 - TV3
Audiència: 438.000 espectadors
Quota de pantalla: 15'1%