dimecres, 15 d’agost del 2012

San Telmo Museoa

Donostia és una ciutat que permet gaudir de tota una sèrie d'atractius culturals de primer ordre. D'entre aquests, podem fer esment al San Telmo Museoa, que després d'uns anys de rehabilitació, des de l'any 2011 torna a ser visitable. Es tracta d'un museu que va ser inaugurat l'any 1902 i que concentra tot un reguitzell de mostres multidisciplinars (tant de forma permanent com d'exposicions temporals).
És un museu que tot i que en principi pugui semblar que està inserit en una òptica local, va molt més enllà amb la voluntat de divulgar el coneixement, vetllar per la memòria i crear el pensament amb una mirada al passat però projectant-se al futur. En bona part de les mostres s'hi ofereix l'evolució de la societat basca.
San Telmo Museoa està ubicat en un antic convent, que durant bona part del segle XIX també va convertir-se en quarter militar. Precisament un passeig pel claustre de l'edifici és altament gratificant, especialment per esbargir-se de l'àmplia quantitat de materials que es pot contemplar al museu.
A la planta baixa hi ha els espais dedicats a les empremtes de la memòria, des de la prehistòria fins el segle XVIII. A la primera planta trobem una completíssima mostra anomenada "Despertar de la modernitat" en què es fa un repàs exhaustiu a les transformacions patides per la societat basca en els segles XIX i XX, el pas d'una societat rural a una industrial, amb importants referències al paper de les famílies, les activitats econòmiques, les tradicions, també la ideologia i les reivindicacions (els "pares" del basquisme contemporani).
 És a la segona planta on trobem una col·lecció històrica d'art que fa un recorregut des del segle XV amb peces elaborades per figures com el Greco, Tintoretto, Ribera, Rubens, Marià Fortuny...
També mereixen atenció els llenços que es troben a l'església de San Telmo i que es van encarregar al pintor català Josep M. Sert quan es va restaurar l'any 1929 i que representen diferents efemèrides del poble basc. Precisament en aquest espai de l'església ens conviden a conèixer l'evolució històrica de l'edifici que acull les dependències del museu amb un àudiovisual innovador, que en paraules del propi museu, "recalca la capacitat de l'individu d'intervenir en el món que l'envolta i participar així en la construcció del seu futur (...) mitjançant el debat i la reflexió".