Fa poques setmanes que el CERE va fer arribar als seus associats la publicació Carmel d'Ascó. Una visió biogràfica. Es tracta d'un dels treballs guanyadors de l'últim Premi d'Assaig Artur Bladé i Desumvila, obra del periodista i escriptor Xavier Garcia.
Crec que podem afirmar que es tracta de l'aproximació biogràfica més extensa i detallada d'aquesta figura polifacètica que ha deixat empremta en el món cultural de la Ribera d'Ebre. Un personatge que va fer sentir el bategar de la nostra comarca en les seves facetes de corresponsal de diferents mitjans de comunicació com d'historiador autodidacte amb treballs sobre l'orde del Temple, la navegació fluvial o els moriscos, entre d'altres.
Xavier Garcia aprofita la seva coneixença i estima per la figura de Carmel Biarnés i la seva fidelitat al territori per atansar-nos a un Carmel més íntim i que justifica moltes de les seves accions en els diferents àmbits o la seva evolució al llarg del temps.
El llibre està dividit en tres parts:
- La meditació asconenca (1928-1950): la infantesa i el seu pas pel seminari.
- D'un temps, d'un país (1950-1975): comença la feina de despertar-se de la letargia de l'època i s'inicia la vessant periodística de Carmel.
- Els anys revolts (1975-1992): el Carmel més activista en defensa del territori que coincideix amb l'època més fructífera de treballs històrics i etnològics.
A remarcar l'annex que acompanya el llibre, que inclou la correspondència que durant vint anys van mantenir Carmel Biarnés amb un altre prohom de la Ribera com va ser l'Artur Bladé.
Tot i que l'autor comenta que encara pot ampliar-se aquesta aproximació a la figura de Carmel, no és menys cert que aquest llibre aplega els principals trets biogràfics que omplen el buit que hi havia en aquest sentit. Xavier Garcia es converteix en un cronista d'excepció de la personalitat de Carmel i de la seva àmplia tasca cultural, periodística i activista.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada