dissabte, 14 de setembre del 2013

Curiositats de les jotes de la Ribera d'Ebre

Com que estem a les portes de la 4a Festa de la Jota de la Ribera d'Ebre, que tindrà lloc avui dissabte a Ascó, s'estan publicant a Facebook tot un seguit de curiositats d'aquesta dansa que tant identifica els nostres pobles. Us les adjunto tot seguit:

Curiositat número 1
Sabíeu que la jota i el ball de coques són el mateix? Les jotes, generalment, es ballaven amb una coca que el ballador oferia a la balladora, i d'aquí ve aquest nom.

Curiositat número 2
Sabíeu que la jota de Rasquera és l'única de la Ribera que introdueix un pas de sardana enmig dels passos de jota? A més, Rasquera és l’únic municipi on els veïns ballen la jota vestits de catalans i catalanes.

Curiositat número 3
Sabíeu que de la jota de Miravet se’n diu “la beneita”? Això és perquè abans de ballar-la se subhastava una coca que havia estat beneïda prèviament durant la missa.

Curiositat número 4
Sabíeu que tradicionalment a Móra d'Ebre el ballador de jotes podia ballar amb tantes noies com coques fos capaç d’aguantar amb una mà?

Curiositat número 5
Sabíeu que a la Serra d’Almos no tenien jota fins que un veí del poble, Josep Pena, es va oferir a composar-la? Això va ser quan l’investigador i folklorista Josep Bargalló va visitar la Serra cap a l’any 1992 buscant informació per a la seva obra “Balls i Danses de les Comarques de Tarragona: la Ribera d’Ebre i la Terra Alta”. Com que el poble no tenia jota, Josep Pena la va composar expressament.

Curiositat número 6
Sabíeu que a Vinebre la jota es balla a l’ermita per Sant Miquel, mentrestant els homes i els joves juguen a la corretja?

Curiositat  número 7
Sabíeu que a Riba-roja d’Ebre la jota o ball de coques amb majorals es fa el 24 d’agost (el primer dia de Festa Major) després de sopar? A més, cal destacar que l’any que ve Riba-roja celebrarà el 20è aniversari de la recuperació de la seva jota, i per això el 2014 la Festa de la Jota es farà en aquest municipi.

Curiositat número 8
Sabíeu que la jota de Benissanet, que és valsejada, és també la “jota foguejada” de la Ribera d’Ebre? Això vol dir que tradicionalment mentre les parelles ballaven, els amics del noi tiraven petards a les cames de la noia per incendiar-los les faldetes. La noia que acabava amb les faldes més cremades representava que era la més guapa i l’endemà les lluïa a missa.

Curiositat número 9
Sabíeu que a la Torre de l’Espanyol una de les últimes parelles que es té constància que ballaven la jota abans de recuperar-la es deien Joan i Maria, igual que els gegants del municipi?

Curiositat número 10
Sabíeu que a Flix la ballada de jotes acaba en processó el dilluns de Pasqua? I que a Ascó la jota es balla dins de la Festa de Sant Antoni, declarada Festa d’Interès Nacional i Comarcal per la Generalitat?

Curiositat número 11
 
Sabíeu que a Garcia la jota sempre s’ha ballat a l’ermita de Santa Magdalena? I que, fa molts anys, la primera dansada enlloc de subhastar-se una coca se subhastava un gall?

Curiositat número 12
Sabíeu que a la Palma d’Ebre ballen la jota amb un mocador de color blau? 

Curiositat número 13 
Sabíeu que Ginestar participarà avui per primera vegada a la Festa de la Jota, ja que l’ha recuperada aquest any? 

Curiositat número 14
I sabíeu que Darmós és el poble més petit de la Ribera d’Ebre que balla la jota? També l’ha recuperada enguany i s’estrenarà a la Festa de la Jota.


FESTA DE LA JOTA DE LA RIBERA D'EBRE
Ascó, 14 de setembre de 2013
Plaça del Casal, 17.30h