dissabte, 14 de setembre del 2013

Medalles d'Honor del Parlament 2013


Coincidint amb la Diada, el Parlament de Catalunya ha lliurat aquesta setmana les Medalles d'Honor de la institució a tres dones capdavanteres en els seus àmbits d'actuació: l'activista social Núria Gispert, la cuinera Carme Ruscalleda i la científica Anna Veiga.
Aquest guardó es va instaurar l'any 2000 i s'atorga a personalitats i institucions que mereixen un reconeixement excepcional.


Núria Gispert (Barcelona, 1936) és activista social. La mesa va decidir atorgar-li la medalla per la seva trajectòria vital, marcada pel compromís social, que l'ha portat a participar en la política municipal, l'activisme veïnal i cívic i en moltes iniciatives de caràcter solidari.
És llicenciada en magisteri. Ha participat en nombroses iniciatives cíviques, especialment al barri de Sant Andreu de Barcelona. Així, entre altres coses, hi va fundar l'associació de veïns (1970) i també la primera junta del Club Natació Sant Andreu (1971). També ha estat regidora a l'ajuntament de Barcelona, primer pel PSUC i posteriorment pel PSC (1979 i 1995), directora de Càritas Diocesana de Barcelona (1998-2004) i presidenta de Càritas Espanyola (2002-2004). A més, és membre de diverses institucions i organitzacions: la Fundació Pere Tarrés (2002), la Fundació Olof Palme (2002), el Consell Deontològic de la Premsa de Madrid (2004) o el Centre d'Estudis Jordi Pujol (2004). També ha rebut la Creu de Sant Jordi de la Generalitat. 

Carme Ruscalleda (Sant Pol de Mar, 1952) és una de les figures més destacades de la cuina catalana. La mesa li atorga la distinció per la seva contribució a fer de Catalunya una potència de primer ordre en l'àmbit de la gastronomia i per la defensa mediàtica dels avantatges de la cuina mediterrània tradicional i dels hàbits d'alimentació saludables. 
Va obrir el restaurant Sant Pau ara fa vint-i-cinc anys a Sant Pol de Mar juntament amb el seu marit, Toni Balam. El 1991 va obtenir la primera estrella de la prestigiosa Guia Michelin, que al llarg dels anys ha ampliat fins a tres. El 2004 va obrir el seu restaurant a Tòquio, premiat el 2007 amb dues estrelles Michelin. Ha publicat diversos llibres i rebut destacats guardons, com el premi Nacional de Gastronomia, la Creu de Sant Jordi de la Generalitat i la medalla d'or al mèrit de les belles arts del ministeri de cultura, entre d'altres. 

Anna Veiga (Barcelona, 1956), doctora en ciències biològiques, és una de les més prestigioses biòlogues catalanes i la directora del centre de recerca i desenvolupament del servei de reproducció assistida de l'Institut Dexeus de Barcelona. La mesa va acordar atorgar-li la medalla per la seva carrera científica, molt reconeguda en el món de la biomedicina, i més concretament en els àmbits de la reproducció assistida, el tractament de l'esterilitat i el desenvolupament embrional. 
És una de les màximes especialistes del país en fecundació 'in vitro', i va participar en el primer naixement mitjançant aquesta tècnica el 1984. També és una de les científiques capdavanteres a l'estat en l'estudi de les cèl·lules mare. Ha estat guardonada, entre d'altres, amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat i el premi Nacional de Pensament i Cultura Científica.

Font: parlament.cat