dijous, 31 d’octubre del 2013

La tornada de l'exprés 702

Fa uns dies es publicava al blog el treball que va ser guardonat amb el Vè Premi de Periodisme Carmel Biarnés en la categoria de televisió. En l'apunt d'avui es publica el treball que va ser reconegut en la categoria d'Internet: La tornada de l'exprés 702. És un reportatge d'Eduard Boada i de Raquel Segura que va ser publicat al digital El Setge de Cambrils el 23 d'agost de 2013.


L’any 1907 la gent de Mont-roig i Cambrils va ser testimoni d’un sonat accident ferroviari al pont de la Riera de Riudecanyes. ELSETGE.COM us en parla de la mà d’Eduard Boada i Raquel Segura, en un esforç per donar a conèixer la tasca investigadora local i el seu vincle, tant amb el món associatiu com amb els descendents d’alguns dels protagonistes d’aquella tragèdia ferroviària. 

Podeu consultar tot l'article en el següent enllaç:

dimarts, 29 d’octubre del 2013

Malpàs 80

Ha aparegut a les llibreries el número de la revista Malpàs que correspon al tercer trimestre de 2013. Una revista que coincideix amb el vintè aniversari de probablement la publicació periòdica local que més temps s'ha mantingut ininterrompudament.
Malpàs es fa ressò de l'aniversari amb la salutació que va adreçar a tots els vilatans en el marc del programa de la festa major. N'adjunto un extracte:
"Aquesta festa major Malpàs compleix 20 anys. Era la vespra de la festa major de 1993, quan un exemplar de la revista arribava a totes les llars d'Ascó. Així començava una singladura no sempre exempta d'obstacles que s'han procurat de superar. Han estat 20 anys de col·laboració desinteressada. Han estat 20 anys de disposar d'una finestra oberta al poble.
En aquest balanç ens queda la satisfacció de la feina feta per part d'un equip de redacció força estable i d'alguns col·laboradors tenaços. 
(...)
Una entitat que viu del voluntariat com el Malpàs precisament requereix de la disponibilitat de la gent en donar contingut a la revista. Per tant, aprofitem aquest altaveu per fer una crida a la col·laboració a títol individual, però també de les nostres entitats.
Ara bé, 20 anys després de començar l'aventura, ens queda encara ganes i il·lusió per seguir apareixent cada tres mesos".

dilluns, 28 d’octubre del 2013

El còmic d'Ascó a Ràdio Flix

Aquest dimecres passat, dins de la secció "Còmics a Lletres Mil" que s'emet setmanalment dins del magazine matinal de Ràdio Flix que condueix Aleandra Guerrero, es va parlar del còmic "Història d'Ascó. Crònica il·lustrada". La secció compta amb la col·laboració de Francisco Visa. 
Després de força anys de preparació, el còmic d'Ascó va sortir publicat l'any 1999. Una iniciativa que va comptar en un principi amb els guions elaborats per Carmel Biarnés, però que arran de la seva mort, el dibuixant i il·lustrador Paco Masip va continuar, comptant en aquesta tasca amb l'assessorament del doctor Josep Serrano Daura. 
Us deixo el fragment del programa per si ho voleu escoltar.

diumenge, 27 d’octubre del 2013

Són bojos, aquests catalans!?


La setmana passada es va fer públic el veredicte del Vè Premi de Periodisme Carmel Biarnés, la categoria de televisió del qual va recaure en un treball de David Valls realitzat per Zeba Produccions amb el provocatiu títol de "Són bojos, aquests catalans!?
Es tracta d'una història d'una noia alemanya de Frankfurt, Alina Moser, qui per amor ha fet cap a Catalunya i només sap parlar el català. A partir de diferents situacions quotidianes viscudes als diferents territoris de parla catalana, es comprova com es fa molt difícil viure al nostre país únicament amb el català. És així com viatja de Girona a Fraga, de Perpinyà a Tarragona, de Santa Coloma de Gramenet a Andorra. I topa amb situacions diverses en botigues, a les farmàcies, a la universitat, en el món editorial, amb la gent del carrer...

dissabte, 26 d’octubre del 2013

Commemoració del Tricentenari en l'àmbit de l'ensenyament

El Palau de la Generalitat ha acollit aquest dissabte una trobada pedagògica sobre la commemoració del Tricentenari en l'àmbit educatiu. Ha estat una jornada molt interessant introduïda per les presentacions de la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, i del comissari del Tricentenari, Miquel Calçada, el qual ha detallarels objectius de la commemoració en aquests quatre objectius: "commemorar, reinventar, cohesionar i projectar."
Abans d'entrar pròpiament a l'àmbit relacionat amb la didàctica, hem comptat amb una ponència del director del Museu d'Història de Catalunya, Agustí Alcoberro, Catalunya i la Guerra de Successió, amb una contextualització sobre l'esdeveniment i com ha condicionat la història futura del país.
A continuació ha estat Francesc Xavier Hernández Cardona, del departament de la Didàctica de la Història de la Universitat de Barcelona, qui ha fet una aproximació al tractament de la història en l'ensenyament, a més ha anunciat un audiovisual que està elaborant el Grup de Didàctica i Patrimoni de la UB (Didpatri) que pretén ser una síntesi de 30 minuts dels esdeveniments de la Guerra de Successió. Aquest material estarà confegit de sis parts de cinc minuts de durada:
- aspectes de la vida quotidiana del segle XVIII.
- les Constitucions, on es tractarà el sistema polític català que explica com era l'Estat català.
- la contextualització del conflicte en el seu entorn internacional.
- el setge de 1713-1714, la resistència heroica dels catalans per defensar les seves institucions i les seves llibertats.
- la batalla de l'Onze de Setembre.
- la memòria i el patrimoni.

Finalment han estat responsables del Departament d'Ensenyament que ens han presentat la pàgina web de commemoració del Tricentenari del Departament d'Ensenyament, http://www.xtec.cat/web/centres/celebracions/2013/1714, així com algunes de les propostes d'activitats per als diferents centres educatius. El lloc web, a més de presentar l'efemèride i d'oferir diferents propostes didàctiques pels diferents cicles educatius, també pretén recollir aquells materials que es preparin des dels centres per poder compartir-los i difondre'ls.
Per exemple, es proposa que les escoles construeixin i facin volar estels amb missatges escrits pels alumnes per recordar que una de les prohibicions del Decret de Nova Planta va ser l'enlairament d'estels. També per a totes les escoles es podria fer una activitat vinculada a la llengua, atès que també va patir els estralls del Decret de Nova Planta. Es tractaria de fer un mosaic de paraules que siguin més pròpies o localismes dels territoris de les escoles.
A més, s'aprofitaria activitats que ja es realitzen habitualment per dedicar-les a la commemoració. D'aquesta manera les Converses Pedagògiques que convoca el Departament, al mes de gener de 2014, es dedicaran a "300 anys d'escola catalana". En el Dia Mundial de la Dansa, les escoles de dansa prepararan balls catalans del 1800. També les escoles d'art enfocaran la Jornada Art i Disseny a aquesta efemèride.

dijous, 24 d’octubre del 2013

10 raons per rebutjar la llei Wert

1. Incapacitat del Gobierno per buscar un consens en matèria d'educació que pugui donar estabilitat al nostre sistema educatiu, menyspreant la comunitat educativa i els interlocutors socials i polítics amb els quals mai ha comptat, excepte per demanar la seva adhesió al projecte de llei.

2. Instrumentalitza les legítimes aspiracions de millora del sistema educatiu per imposar una contrareforma segregadora i intervencionista, que resulta inútil per resoldre els problemes reals de l'educació.

3. No té una memòria econòmica creïble i suficient i deixa a un dubtós finançament europeu la cobertura dels crèdits que genera la reforma.

4. Conculca el principi d'igualtat d'oportunitats en produir la segregació primerenca, permetre la publicació de rànquings i afavorir l'exclusió de l'alumnat amb dificultats.

5. Promou un sistema de revàlides amb efectes punitius en lloc de formatius, que alimenta la desconfiança cap al professorat i limita la formació integral de l'alumnat.

6. Devalua el sistema de formació professional, el qual necessita impuls i suport, i organitza una classificació d'assignatures arbitrària, amb una ordenació acadèmica incongruent i antipedagògica que deixa fora del  currículum importants àrees formatives com l’educació per a la ciutadania i altres imprescindibles per a la formació integral de l'alumnat.

7. Nega la diversitat lingüística de les comunitats autònomes amb llengua pròpia i atempta contra el model d'immersió lingüística que garanteix el coneixement del català i el castellà en finalitzar la formació, i que ha estat fonamental per a la cohesió social i la convivència lingüística a Catalunya.

8. Imposa la recentralització educativa en promoure un canvi en la distribució de les competències i atorga al govern de l'Estat tot el control de certes àrees estructurals i més capacitat per determinar el currículum i les noves revàlides.

9. Limita la participació de la comunitat educativa en buidar de competències els consells escolars i postula una autonomia dels centres intervencionista respecte de les condicions laborals dels treballadors.

10. Lesiona l’equitat acreditada del nostre sistema educatiu públic sense millorar-ne la qualitat i instal·la un model educatiu elitista, economicista i impropi d'un estat confederal.

dilluns, 21 d’octubre del 2013

Un país normal

Volem un país normal. Ens sembla ben normal voler-ho. Pensem que és normal que un país decideixi la seva educació, la seva sanitat, el seu model energètic, les seves infraestructures... perquè és normal que tots els que formem part d'un país decidim quin ha de ser el nostre present i com volem que sigui el nostre futur. Perquè estem convençuts que és normal viure amb normalitat. Si també ho penses, aquest lloc web també és teu. Comparteix lliurement els continguts i difon-los com millor et sembli. Perquè és normal que fem allò que ens ve de gust. I quan debatem, és normal que ho fem de la manera més oberta i plural possible. Amb normalitat. Amb tu. Amb tothom. Com es fa en un país normal.


CAMPANYA D'ÒMNIUM CULTURAL

diumenge, 20 d’octubre del 2013

Els guardonats del V Premi Carmel Biarnés

En el transcurs de la jornada d’ahir dissabte es van donar a conèixer els guanyadors en les diferents modalitats que es convoquen del Premi de Periodisme Carmel Biarnés d'Ascó. 
Aquests van ser els que van rebre el reconeixement en la cinquena convocatòria del Premi:

Premsa escrita: l’article “Cultura i recerca local al segle XX” de Xavier Garcia publicat al setmanari L'Ebre.
Televisió: “Són bojos, aquests catalans!?”, un documental de David Valls realitzat per Zeba Produccions.
Ràdio: declarat desert.
Internet: l’apunt ”La tornada de l'exprés 702” de d'Eduard Boada i Raquel Segura.

El jurat va estar compost per Aleandra Guerrero, Joan Launes, Àngels Pérez, Biel Pubill i Aurora Serrano.

dijous, 17 d’octubre del 2013

La jota, sentiment i identitat de l'Ebre

Dissabte tindrà lloc la 5a Jornada Carmel Biarnés que es dedica al món de la jota, com un d'aquells elements que dóna identitat a la gent de l'Ebre. En el cas d'Ascó, una dansa que es balla des de temps immemorials durant la festa major d'hivern, i que ha estat reconeguda dins de la celebració de Sant Antoni com a festa patrimonial d'interès nacional. 
Es presenta una jornada atractiva quant als ponents i també a les activitats que acaben de donar sentit i forma a la diada. Per anar fent boca, us adjunto el text introductori que hem preparat des de la comissió que organitza la jornada.

Sempre que es parla de la figura de Carmel Biarnés, apareix l’adjectiu “polifacètic”. És una forma de referir-se a aquest estudiós fet a si mateix que va tenir una intensa capacitat de treball que el va fer indagar en múltiples camps de la història i l’etnologia, els costums i les tradicions, el folklore i la parla...
Si fem una repassada als seus interessos, apareix com no podia ser d’altra manera, la Jota d’Ascó. Una melodia que als asconencs ens transporta indefectiblement a la festa de Sant Antoni, quan durant tres dies es balla una vegada i una altra al voltant de la foguera. Carmel Biarnés no només va ser un bon i assidu ballador, sinó que va interessar-se per aquesta dansa que tant ens identifica i que genera un sentiment de pertinença al territori.
En els seus treballs d’aprofundiment de l’empremta morisca a casa nostra, Carmel va trobar l’esment a un ball, que bé podria ser la primera referència documentada a una dansa popular però que no apareix amb el nom de Jota. Es tracta dels “Ordenaments fets i ordenats per los Honorables Jurats y Prohomens de la Vila d’Ascó”, de l’any 1520 “ab exprés consentiment del Noble Fray Don Martin de Lanuça” i que diu així:
“Ytem: que ningú sia osat de ballar en balls publichs, que porte los cabells lligats, ya sia fadrí, com casat, sota baix la pena de sinch sous
La primera referència que es té de la jota a Catalunya és un document del Bisbat de Tortosa de 1734, en el qual el bisbe en una visita pastoral a Calaceit (Matarranya) la condemna per considerar-la una ball pecaminós.
El que és clar és que la presència de la Jota en les celebracions festives a Ascó es perd en la memòria dels veïns més vells. Una dansa que anem trobant pel territori català banyat per l’Ebre així com a la comarca del Priorat. En algunes poblacions de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta la tenim com a jota ballada, mentre que més al sud també hi trobem jotes cantades. Però també és present a diferents punts de les comarques pirinenques i de ponent així com a les zones veïnes amb les comarques catalanoparlants de l’Aragó. Una manifestació festiva de casa nostra que l’any 2010 va ser declarada dansa d’interès nacional de Catalunya i inclosa al catàleg del patrimoni festiu.
Quan el govern de la Generalitat va prendre l’acord de reconèixer la celebració de Sant Antoni com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional (2010), ho va fer  “amb especial menció a les corrides del carrer dels Clots i al ball de la jota”.
Aquests darrers temps hi ha hagut un renaixement de la Jota a la Ribera d’Ebre, com una manera de reivindicar aquesta singularitat que en algunes poblacions havia anat decaient. Afortunadament, amb nova empenta la majoria dels pobles tornen a ballar les seues jotes. Això és ben palès en la Festa de la Jota que el passat 14 de setembre ha acollit Ascó, després de passar les edicions anteriors per Miravet, Flix i Rasquera. Enguany han estat catorze els pobles de la Ribera que han pres part de la festa. L’interès pel coneixement i la difusió de la jota es manifestà també aquell mateix dia de setembre, a Móra la Nova, en dedicar-se la XI Jornada d’Etnologia de les Terres de l’Ebre a la Jota ballada.
Vista la consolidació i antiguitat de la jota en viles com Ascó i l’embranzida amb què s’està vivint aquest procés de recuperació en altres poblacions riberenques; havent considerat també l’interès manifestat per Carmel i la seva aportació a la promoció de la jota asconenca, hem entès que aquesta era una magnífica ocasió per apropar-nos a una de les vessants artístiques del nostre personatge, convertint la jota en la protagonista de la cinquena edició de la Jornada Carmel Biarnés.

diumenge, 13 d’octubre del 2013

Jornada Carmel Biarnés 2013




DISSABTE 19 D’OCTUBRE

17.00 A la plaça del riu i davant el pou en homenatge a Carmel Biarnés, es llegiran textos de la seva obra escollits per Angelina Biarnés i Daura. A continuació, Obdara Trio ens oferirà un breu repertori de peces populars i l’harmonització de la jota d’Ascó.

V Jornada d’Estudis Locals i Territorials Carmel Biarnés: LA JOTA, SENTIMENT I IDENTITAT DE L’EBRE (Sala d’Actes de l’Ajuntament)


18.00 Inauguració de la jornada a càrrec de l’alcalde d’Ascó, el president del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, el president del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre i el president de l’Associació Cultural Lo Llaüt d’Ascó.

18.15 Ponència a càrrec de la professora titular en geografia de la Universitat de Nantes, Claire Guiu:
La jota a les Terres de l’Ebre: identitat i construcció territorial


19.00 Pausa-cafè

19.30 Ponència a càrrec de la tècnica de Joventut i Cultura del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i membre del Grup de Jotes de la Ribera d’Ebre Mireia Grangé
La jota a la Ribera d’Ebre

20.00 Presentació del llibre “Carmel Biarnés d’Ascó: una aproximació biogràfica” de Xavier Garcia, guardonat amb el XV Premi d’Assaig Artur Bladé i Desumvila.

20:30 Lliurament del V Premi de Periodisme Carmel Biarnés

20.45 Emissió del documental La jota d’Ascó, elaborat per Vídeo Ascó Televisió

21.00 Cloenda de la V Jornada Carmel Biarnés

Fins el 27 d’octubre, al vestíbul de l’ajuntament, es podrà visitar l’exposició Festa de Sant Antoni d’Ascó. Ahir i avui (Associació cultural Lo Llaüt)

dissabte, 12 d’octubre del 2013

El món ho ha de saber



El món ho ha de saber és una campanya impulsada per la revista Sàpiens que vol fer saber a les 10.000 persones més influents del món que Catalunya té mil anys d'història i que el desig de ser lliures ha perviscut després de la derrota de 1714. Per això, s'ha creat una base de dades amb el noms i les adreces de personalitats d'arreu del món a qui se'ls farà arribar un llibre amè i divulgatiu que ressegueix els darrers 300 anys d'història del país.
Per tirar endavant la iniciativa, s'ha desenvolupat un espai web de micromecenatge en el qual la gent hi pot participar amb 15, 25 o 50 €.
A dia d'avui, ja hi ha 6.000 llibres compromesos i que rebran mandataris internacionals, alcaldes de les principals ciutats, rectors d'universitats, historiadors, sociòlegs, arquitectes i científics, escriptors, actors, músics, esportistes...
Es pot participar a aquesta campanya fins el 30 de novembre.

www.elmonhohadesaber.cat



Ripoll acull la tradició del pubillatge

Ripoll va ser el cap de setmana passat l'escenari on es van aplegar pubilles i hereus de tot el país per a l'elecció i la proclamació de la Pubilla i l'Hereu de Catalunya 2013 així com els representants de les quatre demarcacions catalanes. Aquesta festa major del pubillatge a Ripoll va coincidir amb l'any en què la capital del Ripollès exerceix la capitalitat cultural catalana.
Setanta van ser els joves que optaven als títols nacionals i la tasca dels jurats no va ser senzilla en cap cas. Són joves preparats, amb un compromís amb el país i amb la societat, i disposats a encarnar uns valors del pubillatge amb ulls del segle XXI. 


Pubilles i hereus de Catalunya 2013
Pubilla Catalunya 2013: Maria Cambra (Falset)
Hereu Catalunya 2013: Arnau Vilalta (Falset)

Pubilla comarques lleidatanes: Cristina Rivera (Solsona)
Hereu comarques lleidatanes: Pol Alcalde (Rosselló)

Pubilla comarques barcelonines: Sònia Ramírez (Sitges)
Hereu comarques barcelonines: Joan Pla (Berguedà)

Pubilla comarques tarragonines: Andrea Llop (La Fatarella)
Hereu comarques tarragonines: Jordi Garcia (Ascó)

Pubilla comarques gironines: Aina Soley (Vidreres)
Hereu comarques gironines: Pau Muñoz (Figueres)


divendres, 4 d’octubre del 2013

Festa de Sant Antoni a Ascó. Ahir i avui

"La festa de en honor a sant Antoni a Ascó, en torn el 17 de gener, es singularitza per haver trobat l'equilibri entre les manifestacions religioses (devoció al Sant, els Tres Tombs, benedicció d'animals...), festives (jotes al voltant d'una gran foguera) i lúdiques (carreres de cavalls, matxos i rucs i altres jocs tradicionals)".
Aquest és un extracte de la introducció que presenta l'exposició que ha produït l'Associació Cultural Lo Llaüt i que porta per títol Festa de Sant Antoni d'Ascó. Ahir i avui. Aquesta mostra es va poder veure el passat 14 de setembre en el marc de la Festa de la Jota de la Ribera d'Ebre que va acollir la vila d'Ascó. Aquesta podrà ser visitada novament entre el 19 i el 27 d'octubre, al vestíbul de l'ajuntament d'Ascó, tot coincidint amb una nova edició de la Jornada Carmel Biarnés. Està previst que estigui exposada a la població de Canals, al País Valencià, així com en totes aquelles poblacions que ho desitgin per un preu molt mòdic a mode de manteniment,
Festa de Sant Antoni d'Ascó. Ahir i avui, com es pot suposar pel títol, vol fer una mirada enrere als diferents pilars de la festa per veure com han evolucionat fins a dia d'avui sense perdre aquella essència, mantenint uns rituals repetits en el temps i que l'han fet ostentar el reconeixement de Festa d'Interès Nacional de Catalunya (2010).
En fi, tot un tast sobre Clavari i Majorals; Tres Tombs i animals; corrides de cavalls, matxos i rucs; galls i cebes; llenya i foguera i jota d'Ascó.

dimecres, 2 d’octubre del 2013