divendres, 4 d’octubre del 2013

Festa de Sant Antoni a Ascó. Ahir i avui

"La festa de en honor a sant Antoni a Ascó, en torn el 17 de gener, es singularitza per haver trobat l'equilibri entre les manifestacions religioses (devoció al Sant, els Tres Tombs, benedicció d'animals...), festives (jotes al voltant d'una gran foguera) i lúdiques (carreres de cavalls, matxos i rucs i altres jocs tradicionals)".
Aquest és un extracte de la introducció que presenta l'exposició que ha produït l'Associació Cultural Lo Llaüt i que porta per títol Festa de Sant Antoni d'Ascó. Ahir i avui. Aquesta mostra es va poder veure el passat 14 de setembre en el marc de la Festa de la Jota de la Ribera d'Ebre que va acollir la vila d'Ascó. Aquesta podrà ser visitada novament entre el 19 i el 27 d'octubre, al vestíbul de l'ajuntament d'Ascó, tot coincidint amb una nova edició de la Jornada Carmel Biarnés. Està previst que estigui exposada a la població de Canals, al País Valencià, així com en totes aquelles poblacions que ho desitgin per un preu molt mòdic a mode de manteniment,
Festa de Sant Antoni d'Ascó. Ahir i avui, com es pot suposar pel títol, vol fer una mirada enrere als diferents pilars de la festa per veure com han evolucionat fins a dia d'avui sense perdre aquella essència, mantenint uns rituals repetits en el temps i que l'han fet ostentar el reconeixement de Festa d'Interès Nacional de Catalunya (2010).
En fi, tot un tast sobre Clavari i Majorals; Tres Tombs i animals; corrides de cavalls, matxos i rucs; galls i cebes; llenya i foguera i jota d'Ascó.