dissabte, 24 de maig del 2014

Desperta el castell d'Ascó

Està a punt de finalitzar la primera fase de la consolidació i  la conservació de les restes del castell d'Ascó. Aquestes treballs han suposat l'excavació arqueològica de l'indret i ha permès fer aflorar edificacions concèntriques a la torre, que probablement daten de l'època en què fou cap de comanda templera. 
Des de que van començar els treballs s'han extret prop de mil metres cúbics de runa i terra fruit d'anys de sedimentació. A més del perímetre de la torre que ha anat aflorant, també ha sortit a la superfície un tram empedrat d'accés a la fortificació, així com una cisterna d'aigua, un trull per al vi... Es conserven diferents carreus, entre els quals un amb uns guarniments en forma de flors de vuit pètals i amb un escut amb una creu incorporada.
Ahir vam tenir ocasió de visitar-lo i ens va acompanyar l'arqueòleg Josep Maria Vila, qui ens va fer detallades explicacions. 
El dissabte 31 de maig, tothom qui vulgui, podrà visitar i veure de primera mà aquest bocí de la història que sembla despertar. Algú pot pensar que només són pedres. Sí, són pedres, però que porten segles amagades.