diumenge, 4 de maig del 2014

El grum i la morca

El grum i la morca és el títol amb què Antoni Espí Cardona es va emportar el VIII Premi de Poesia Joan Perucho Vila d'Ascó 2013, i que ha estat editat per Meteora. Un poemari que es pretén rodó quan fa un recorregut per la vida amb al·legories a l'olivera. Va des del grum -que és la flor de l'olivera- fins a la morca -que és el solatge de l'oli. 

Va de l'esperança amb què brota la vida a l'olivera...
Una escuma blanca i groga,
el grum de l'olivera,
l'esperança.

...fins la morca que tanca el cicle:
Sura la morca de l'oli
per sobre de l'aigua
com un riuet de lava negra.

L'obra s'estructura en tres blocs que porten per títol: "Natura viva", "Paisatge amb figures" i "Les morques". Els elements de la natura es fan constantment presents, així com els sentiments que ens produeix l'enveja, la traïció, el desig o la mort.

De l'Antoni Espí Cardona hi trobem una ressenya biogràfica que ens diu que va néixer a Bèlgida (la Vall d'Albaida) el 1956, i que treballa a l'IES Dr. Simarro de Xàtiva i a la Facultat de Magisteri de la Universitat de València de professor de llengua i literatura catalanes. És coautor dels llibres Curs de Narrativa i Curs de poesia. Amb Niudecorbs en blanc i negre va obtenir el premi de narrativa 25 d'Abril Vila de Benissa el 2002. Amb Reconstrucció -premi Comas i Maduell de poesia Ciutat de Tarragona 2006-, inicia la recerca d'una veu poètica pròpia, d'arrel popular, molt treballada formalment, que continua amb El grum i la morca.