El Museu d'Història de Catalunya acostuma a presentar unes interessants exposicions temporals, com la que es pot visitar fins el 28 de setembre amb el títol de 300 Onzes de Setembre 1714-2014. Com el seu nom indica, fa una pinzellada històrica que parteix de l'11 de setembre de 1714 quan finalment capitula la ciutat de Barcelona davant les tropes borbòniques i havent suportat un setge de molts mesos. Tot i la capitulació, la memòria dels esdeveniments es va perpetuar en el temps i així es va anar transmetent de generació en generació. Així, tot i que molts catalans van sentir aquell 11 de setembre com una derrota i van haver d'adaptar-se a la nova realitat política i social, van ser ells els qui van posar la llavor perquè en el temps es commemori públicament aquest esdeveniment.
Precisament és en la força col·lectiva de la gent d'on sorgeix l'impuls per celebrar l'onze de setembre, fins i tot de forma clandestina quan ha calgut. Les institucions pròpies del país s'hi han sumat quan n'hi ha hagut, com per exemple la Mancomunitat de Catalunya (1914-1923), la Generalitat republicana (1931-1938) o la Generalitat autonòmica (des de 1980).
En aquest període s'ha sostingut la celebració amb activitats de diversa índole, tal com es percep en els espais de què consta l'exposició i que són, de forma cronològica, els següents:
- Derrota i repressió- La persistència de la memòria
- El despertar de la consciència nacional
- La commemoració d'una diada
- Una represa esplendorosa
- L'època més difícil
- La diada nacional
Com no podia ser d'altra manera, el final del recorregut inclou les dues darreres Diades, en què centenars de milers de catalans hem volgut mostrar al món que som i que volem ser.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada