La tasca d'aplegar els diferents treballs de l'Artur Bladé i Desumvila en una Obra completa va ser un reconeixement a la tasca de prosista i memorialista d'aquest escriptor de la Ribera d'Ebre. Un reconeixement que fa justícia a una trajectòria d'un cronista excel·lent. La seva biografia, no sempre de traç senzill, van proporcionar-li unes vivències que va saber plasmar en els seus llibres.
Tot això ho escric per la recent lectura del quart volum de l'Obra Completa dedicat a les biografies, de dos personatges que a primer cop d'ull semblen tenir poc en comú, però que tots dos són mereixedors del testimoni que en fa l'autor. El volum aplega els llibres El meu Rovira i Virgili i La vida d'un català excepcional. Antoni Terré, de Móra d'Ebre.
Amb la biografia dedicada a Rovira i Virgili (1882-1949) ens acosta a un personatge públic, un referent per a una generació de catalans i catalanistes, que va participar de la il·lusió republicana i que va acabar els seus dies exiliat a França, per acabar morint a Perpinyà. Bladé apareix com un deixeble de l'eminent historiador, escriptor i polític, a qui va conèixer als anys 30, però amb qui va acabar tenint una relació més estreta durant el temps que tots dos van coincidir a l'exili a Montpeller i posteriorment, quan Bladé i la família es traslladen a Mèxic, una relació epistolar.
Per una altra banda, amb Antoni Terré (1896-1975), d'una persona que semblaria més anònima respecte a Rovira i Virgili, li confegeix una biografia amb certa admiració. Comparteixen procedència -Terré és fill de Móra d'Ebre-, coincideixen treballant a la Generalitat en els temps convulsos de la guerra, i també els toca patir l'exili, primer a França, i després a Mèxic, tot i que Terré, tan aviat com va poder, va retornar a Catalunya. Al llarg de la biografia, Bladé li demostra una estimació i consideració, remarcant la seva manera de ser bondadosa, la capacitat d'empatia que en diríem avui en dia, i ser un home de món capaç de sobreposar-se a les dificultats, que no van ser poques.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada