Guillem Martí s'ha donat a conèixer a partir d'una novel·la, Cremeu Barcelona!, que ha sabut situar-se en un lloc destacat de vendes amb una història real que fa esborronar.
Són els darrers dies de la Barcelona republicana, del 16 al 26 de gener de 1939, i un personatge, el conseller de la Generalitat i membre del PSUC, Miquel Serra i Pàmies (Reus, 1902 - Mèxic, 1968). Sembla més que constatat que més aviat que tard les tropes faccioses entraran a Barcelona, i des del Komintern arriba l'ordre d'arrasar la ciutat per tal de no deixar cap vestigi que puguin utilitzar els nacionals. És per això que l'ordre és enderrocar les principals vies de comunicació o centres estratègics d'energia, aigua i transport.
Possiblement sense tenir ànima d'heroi, Serra i Pàmies, decideix acceptar l'encàrrec d'arrasar Barcelona, però precisament, per evitar-ho. Sap que no serà fàcil i que estarà sent controlat per un agent soviètic de nom Iuri Lazarev. S'hi juga la pròpia vida, i qui sap si també el de les persones que més estima, com la seva parella Teresa. La proesa que persegueix no es presenta senzilla -pensa en els centenars de milers de víctimes innocents que pot causar una mesura que considera desmesurada de totes totes.
Per sort, pot comptar amb la complicitat d'un veterà sergent de l'exèrcit republicà. En aquest curt període de temps la casualitat també fa que coincideixi a la pensió de la seva parella amb un desertor de l'exèrcit republicà, que també li serà de gran ajuda.
La trama va creixent d'intensitat pàgina a pàgina, s'hi van entrellaçant d'altres personatges, cadascun amb una motxilla carregada per les vivències de la guerra, ja sigui com a soldat o oficial al front, cantants en un cabaret, gent ideològicament marcada o simplement com a ciutadans anònims farts de guerra.
Guillem Martí retrata l'atmosfera irrespirable d'una ciutat trista, famolenca i temorosa dels continuats atacs aeris que es repeteixen dia sí, dia també. Els personatges se'ns fan ben propers, percebem especialment la seva psicologia en unes situacions límit. A part dels propis protagonistes de la novel·la, al llarg de la trama van apareixent altres personatges que també van ser protagonistes d'aquells dies a la Barcelona a punt de ser derrotada: Lluís Companys, Antonio Machado, oficials republicans com Líster, Modesto i Rojo, André Malraux i Max Aub...
Tot plegat, un autèntic luxe de lectura, amb una narració apassionant on s'hi aboquen amor i odi, decepció i optimisme, llibertat i mort, preocupació i futur.
Això sí, almenys la ciutat es va salvar. A quin preu? El trobareu llegint la novel·la.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada