dilluns, 18 de gener del 2016

Lo que el día debe a la noche, de Yasmina Khadra

Lo que el día debe a la noche és una novel·la de Yasmina Khadra de l'any 2008, un èxit editorial que també ha estat portada al cinema.
Yasmina Khadra és en realitat el pseudònim de Mohamed Moulessehoul, un exmilitar algerià que actualment resideix a França. Precisament per evitar la repressió per la seva condició de militar, va decidir ocultar el seu nom real.
La història ens transporta a l'Algèria dels anys trenta del segle passat, aleshores sota domini francès, a partir de la història del petit Younes, que per circumstàncies de la vida s'acaba convertint en Jonas. Younes/Jonas ens ajuda a entendre la història de l'Algèria colonial fins de mitjans de segle XX fins a la seva independència.
El pare de Younes es queda totalment arruïnat i decideix deixar el seu fill amb el seu germà farmacèutic a Orà, qui havia adaptat les formes de vida occidentals, casat amb una francesa, i que acaba provocant aquest canvi de nom, de Younes a Jonas. Jonas es relaciona amb amics colons tot i ser musulmà. L'amistat és un aspecte que convida a la reflexió. 
Però a més d'una història que corre paral·lela als fets històrics del moment -la Segona Guerra Mundial o l'expansió d'un nacionalisme àrab-, aquesta novel·la també amaga una història d'amor. L'arribada a la ciutat d'Émilie trastoca la relació entre els amics, i una promesa que havia fet el jove Jonas impossibilita qualsevol relació amb la jove.
El període convuls en què Algèria deixa de ser una colònia francesa juntament amb la presència d'Émilie genera una convulsió entre la colla d'amics, un allunyament que marcarà per sempre la relació entre ells.