Fa uns mesos que va aparèixer una publicació que té l'Ebre com a gran protagonista. Es tracta de L'Ebre, un riu que fa pujada, que ha escrit Arturo Gaya, un personatge que forma part d'aquells sectors de l'Ebre que han reivindicat el territori en els darrers vint anys.
L'Ebre, lo nostre riu, és nostre sí, però també ho és de tots aquells ciutadans que habiten a les ribes dels gairebé 1.000 quilòmetres pels quals transcorre. Aquest llibre va més enllà de l'Ebre estrictament català, sinó que és un homenatge al riu que transcorre per Catalunya, Aragó, Navarra, La Rioja, Euskadi i Cantàbria.
No és una publicació de geografia, tot i que aquesta hi apareix. No és un llibre turístic, tot i que té passatges que conviden a visitar les múltiples terres de l'Ebre. No és un llibre d'anècdotes, però està farcit de curiositats. No és un llibre etnològic, tot i que hi trobem llegendes i cançons. No és un volum únicament cultural, tot i que ens dóna notícia de l'ampli patrimoni que podem localitzar. En definitiva, és un llibre on hi cap tot i res hi sobra.
I com se'ns presenta? Doncs com el seu títol indica, remuntant l'Ebre. Des de la desembocadura fins a Fontibre. Des de Deltebre fins a Reinosa. Cal dir però que abans d'iniciar el recorregut pròpiament dit, comença amb històries que han pujat l'Ebre -la història de la jota o la llegenda dels víkings- i d'històries que han baixat per l'Ebre -els raiers del Pirineu- i d'altres que han pujat i baixat -les embarcacions. A partir d'aquí, hi ha seixanta-set càpsules no molt extenses que ens van apropant a l'Ebre a partir de "viatges, records, històries i llegendes". Les descripcions de paisatges i d'indrets estan fetes amb la devoció de qui sent l'Ebre com el seu patrimoni vital.
De ben segur que la lectura del llibre farà descobrir curiositats que ens eren desconegudes. En el seu pas per la Ribera d'Ebre el castell de Miravet i el camí de sirga són els nostres amfitrions. Pels d'aquesta contrada , un recorregut que se'ns fa curt.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada