dissabte, 28 de maig del 2016

La Plaça de la Pau

Antiga Plaza Paz de Franco, anys seixanta. Foto: Carmel Biarnés.
Aquests dies en què hi ha la controvèrsia sobre la retirada del monument franquista que des de fa cinquanta anys està situat al bell mig del riu Ebre al seu pas per Tortosa, és bon moment per fer una mirada enrere. 
A la pràctica totalitat dels nostres pobles i ciutats hi havia monuments, creus, monòlits per a major glòria del règim franquista. En el cas d'Ascó, l'any 1964, per commemorar "los 25 años de Paz" es va urbanitzar la placeta que es coneixia com de Xoll, situada a l'encreuament de la carretera de Camposines i el carrer dels Clots, que en la dictadura van ser batejats com l'Avenida del Generalísimo i la calle de José Antonio, respectivament. 
Aquesta placeta va ser anomenada Plaza Paz de Franco, i s'hi va erigir un monument als caiguts amb la inscripció de "Caídos por Dios y por España" al damunt del qual s'hi va col·locar una creu.
Amb la represa democràtica, cap als anys vuitanta, es va canviar el nomenclàtor de carrers, i la carretera Camposines i el carrer dels Clots van recuperar el seu nom original, i la placeta va passar a dir-se Plaça de la Pau.
Més endavant va ser retirada la inscripció del monument, i encara més recentment la creu que presidia la placeta es va traslladar al Calvari.