divendres, 27 de maig del 2016

Alliberem pobles i ciutats de símbols feixistes

Demà tindrà lloc a Tortosa una consulta que com a mínim és polèmica, ja que els tortosins i tortosines hauran de decidir sobre la retirada o no del monument que continua erigit al mig del riu commemorant els 25 anys de la victòria franquista a la batalla de l'Ebre. 
Que les institucions ofereixin a la ciutadania la possibilitat d'expressar la seva opinió en qüestions públiques és lloable. Ara bé, deixar o no un monument franquista enmig de l'Ebre no hauria de ser motiu de controvèrsia, i per tant, no hauria de caldre cap consulta. Es tracta d'un símbol feixista i no té lloc en un escenari com aquest. Un règim emparat en el feixisme no ha de ser exhibit en l'espai públic per una simple qüestió d'higiene democràtica.
El fet de retirar aquest monument no vol dir esborrar la història, però segur que hi ha força maneres de conèixer la pròpia història d'un país sense necessitat d'exhibir simbologia franquista, i és que per això, els nostres museus han de poder ser el reflex del nostre passat.
Tan de bo demà es pugui tancar aquest episodi amb dignitat i que sigui l'esperó per continuar retirant els 3.647 símbols franquistes que va identificar el Memorial Democràtic en un cens elaborat el el 2010. 
Fa 40 anys de la mort de Franco i potser sí que caldria d'una vegada passar pàgina d'un període que va existir i que cal conèixer, però que en cap cas s'ha d'exhibir. 
La Comissió de la Dignitat, Òmnium Cultural i desenes d'entitats culturals i de memòria estan fent aquesta feina de sensibilització per evitar la banalització del franquisme.