dimecres, 15 d’abril del 2020

Ascó, un mes de confinament

Arribem al primer mes de confinament a causa de la pandèmia del coronavirus, i des del Centre d’Emergències Municipal (CECOPAL) s’ha continuat realitzant el seguiment diari del grau de prestació dels serveis bàsics municipals: residència d’avis, centre de dia i consultori mèdic, a nivell social; i vigilants i protecció civil, a nivell de seguretat. A més a més, continua realitzant-se l’estudi diari del consum d’aigua al municipi, així com el corresponent anàlisi dels nivells de clor. Afortunadament no s’ha produït cap incidència pel que fa a l’enllumenat públic, al manteniment de la via pública i a la neteja viària. En aquest aspecte, cal remarcar que aquesta setmana, a més de continuar amb una tasca intensiva de neteja i desinfecció, s’ha ampliat també a una neteja a fons dels contenidors d’escombraries.

Amb la Residència d’Avis s’està tenint un contacte continuat i col·laboratiu, en ser un equipament amb una població molt vulnerable. De totes maneres, les accions preventives que es van realitzar en el començament han permès que els residents hagin quedat protegits de la malaltia. Aquesta setmana l’ajuntament ha proveït el centre residencial amb 40 mascaretes FFP2 més, que s’afegeixen a les mascaretes, granotes de treball i pantalles protectores facilitades la setmana passada. Es vetlla, dins del possible, que davant la dificultat en l’arribada d’EPIS, el personal pugui desenvolupar les tasques diàries en condicions de seguretat adequades. A dia d’avui, tant la Residència, el personal del servei de neteja viària i el servei de vigilància compten amb els EPIS necessaris per desenvolupar la seva tasca, considerada servei essencial.

La comunicació ha continuat sent un objectiu de l’equip de govern, i és per això, que s’ha traslladat a la població tota aquella informació del seu interès: les novetats quant a restriccions a la mobilitat, els ajuts extraordinaris de la Generalitat, les moratòria de quotes i deutes de la Seguretat Social, així com dels impostos i cotitzacions de l’Agència Tributària, tant als autònoms com a les petites i mitjanes empreses. En aquest aspecte fiscal, l’Ajuntament  ha recordat que per alleugerir la càrrega econòmica davant aquesta crisi sanitària, es va ajornar el pagament d’impostos i taxes municipals d’aquest exercici 2020 com són l’impost de vehicles, l’IBI, l’IAE i el subministrament d’aigua potable, entre d’altres.

Si fins ara s’havia contactat amb les persones del poble majors de 80 anys, aquests dies ha continuat aquest contacte amb les persones compreses en la franja d’edat de 70 a 80 anys, per conèixer la seva situació, si tenen alguna inquietud concreta i si disposen de xarxa familiar i de veïns per poder atendre les seves necessitats.

Passats aquests dies de Setmana Santa, s’activarà un servei d’assessorament energètic per la població, i un assessorament telefònic a les empreses i autònoms, però també a la ciutadania en general, a través de l’Oficina de Desenvolupament Local.


S’ha recordat a la població que en l’actual estat d’alarma està prohibida l’acampada o qualsevol altra activitat similar, per la qual cosa, està tancat al públic el forest de Mas de Prades, indret que en els últims anys ha estat utilitzat per algunes colles d’amics i famílies com a lloc de celebració de la Pasqua. Aquestes són unes jornades de Pasqua diferents, i des de l’ajuntament s’ha preparat un seguit d’activitats alternatives sota el lema “Viu la Setmana Santa”, que se sumen als vermuts de diumenge que comparteix el poble des de balcons i terrasses i que compta amb el suport de Vídeo Ascó Televisió. Entre les propostes per aquests dies hi ha un recull de fotografies de Setmana Santa d’altres anys per compartir a les xarxes socials, una activitat esportiva per mantenir-se en forma, una acampada als balcons, un bingo per la televisió i un joc del trivial d’Ascó.