dimarts, 28 d’abril del 2020

Novetats en la gestió del confinament a Ascó


El  Centre d’Emergències Municipal (CECOPAL) ha seguit realitzant el check-list diari de seguiment de la prestació dels serveis bàsics municipals per tal de procurar que l’activació de l’estat d’emergència en fase d’alerta tingui la menor afectació possible en els serveis essencials: la Residència d’Avis, el Centre de Dia i el Consultori a nivell sociosanitari; els Vigilants Municipal i Protecció Civil quant a emergències; les condicions de l’abastament d’aigua així com l’estat del servei de la recollida de residus, de neteja viària, de manteniment de la via públic i de l’enllumenat.

Encara que els serveis municipals continuen majoritàriament tancats, excepte aquells imprescindibles, a partir de la propera setmana ja es començarà a oferir el servei de la deixalleria per als titulars d’establiments comercials, autònoms i empreses, però encara amb un horari molt restringit, dimecres i dissabte de 10 a 14 hores.

L’Ajuntament, a través de l’Oficina de Desenvolupament Local (ODL), segueix rebent consultes arran de la posada en marxa d’un assessorament per autònoms i petites i mitjanes empreses en matèria de subvencions i d’altres ajudes per fer front a la situació provocada per la pandèmia del COVID-19, així com a la ciutadania en general. A més, des de l’ODL s’ha intensificat l’assessorament trucant a diferents establiments comercials de la població. En aquest sentit, l’equip de govern és conscient que caldrà incidir especialment en totes aquelles mesures de caire econòmic que han de permetre combatre amb eficàcia la crisi econòmica que haurà generat l’actual crisi sanitària.

Dimecres i dijous d’aquesta setmana, l’Ajuntament ha repartit porta a porta un kit de mascareta i guants entre totes els ciutadans que estan passant el confinament a Ascó, i en els propers dies, aquest repartiment es farà a les persones que viuen disseminades en el terme municipal. Una mesura gestada amb la voluntat de dotar de les màximes mesures preventives per salvaguardar la salut del nostre veïnat, en un moment en què es comencen a permetre algunes activitats a l’exterior, i quan sembla que poc a poc s’iniciarà el procés de desconfinament. En total, s’han repartit uns 1.300 kits. Tot just, aquest repartiment ha coincidit amb la distribució de mascaretes quirúrgiques de l’Institut Català de la Salut, a través de les farmàcies del país. De totes maneres, s’ha volgut recordar als ciutadans que la mascareta no és un instrument eficient de protecció sinó va acompanyat de mantenir una distància de seguretat i una bona higiene de mans.

Si des del 25 de març s’està celebrant setmanalment la Junta de Govern Local per evitar l’aturada de l’engranatge municipal, aquesta setmana li va tocar el torn al Ple de la Corporació, el qual per primera vegada es va poder celebrar mitjançant videoconferència. En el transcurs del mateix, i per unanimitat, es va aprovar un manifest en el qual es va transmetre l’afecte a totes les famílies que han patit el virus de forma directa, el compromís a aquelles empreses i comerços que han hagut d’aturar la seva activitat i l’agraïment als treballadors municipals que estan fent possible l’atenció a les necessitats bàsiques de la ciutadania, i d’altres sectors que en aquesta situació estan al peu del canó com els sanitaris, els comerços de productes de primera necessitat, cossos de seguretat, emergència i protecció civil, entre d’altres. En el manifest, finalment, es demanava al govern de l’estat i a la  Generalitat de Catalunya la mobilització dels recursos que calguin per proveir el material de protecció necessari al sector sanitari, al sector de les cures i al d’atenció bàsica.


Aquesta ha estat la setmana en què hem hagut de commemorar la Diada de Sant Jordi en ple confinament. Tot i això, les activitats proposades van gaudir d’una bona acceptació que van fer que, malgrat les condicions actuals, també fos participada entre els veïns. Cal destacar un recull poètic per Vídeo Ascó TV de petits i grans recitant poesia, l’engalanament de balcons o el concurs de microrelats sobre el COVID-19 que va superar les expectatives, en haver-se presentat fins a 61 escrits. També des de l’àrea de Cultura ja s’ha decidit la data de l’ajornament de la Nit Literària prevista pel 16 de maig, i que se celebrarà, si les circumstàncies del desconfinament ja ho permeten, el 19 de setembre.