dilluns, 6 d’abril del 2020

Balanç de la tercera setmana d'estat d'emergència pel COVID-19, a Ascó

Tres setmanes després d’haver-se iniciat l’estat d’emergència a causa del coronavirus, s’estan desenvolupant els serveis essencials municipals amb certa normalitat (vigilància, protecció civil, recollida de residus, neteja viària i manteniment de la via pública) mentre que els subministres en els comerços no han patit cap incidència remarcable. De totes maneres, sent conscients que precisament el comerç, els petits empresaris i els autònoms estan patint especialment aquesta disminució notable de l’activitat econòmica, des de l’equip de govern ja s’estan estudiant possibles línies d’ajut a nivell municipal. A més, se’ls farà arribar tota aquella informació respecte ajuts que puguin aprovar-se des d’administracions supramunicipals com la Generalitat o l’Estat.

L'Ajuntament d'Ascó, amb el suport de tots els grups municipals, s'ha adherit al manifest municipalista en què es demana la necessitat d’unir esforços per superar l’actual context amb instruments efectius i amb coordinació institucional. El manifest s’adreça a les administracions pertinents perquè vetllin per la salut de les persones com a principal eix d’actuació, i posant-se al servei de la ciutadania a nivell social, especialment de les persones més vulnerables. Al mateix temps, a nivell econòmic, es proposa crear les condicions perquè el teixit productiu del país torni a la normalitat quan abans millor.

El tancament de les escoles i a dia d’avui, sense data d’obertura, ha generat certa preocupació en la societat. Especialment quan s’està intentant mantenir un contacte amb les famílies de l’alumnat. Malauradament no totes les famílies disposen dels recursos digitals necessaris, és per això, que en coordinació amb l’escola, i després de detectar aquells alumnes que no disposen de connectivitat, s’ha donat resposta a les necessitats digitals tot fent arribar fotocòpia de les tasques encomanades a les seves cases. Un gest per evitar que la bretxa digital afecti el procés d’aprenentatge d’aquest alumnat, tot esperant que després de Setmana Santa el Departament d’Educació dicti alguna instrucció per suplir aquesta mancança, especialment si s’acaba allargant el període de tancament dels centres educatius.

Aquest període excepcional també ha fet aflorar la vessant solidària i altruista de persones i institucions. És per això que l’Ajuntament vol agrair la donació de pantalles de protecció impreses en 3D per David Arbonés de Flix (DiginCreate) destinades al personal de la Residència d’Avis d’Ascó; a més l’Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II ha proporcionat granotes de treball tyvek per als treballadors de la neteja viària i per la Residència d’Avis, mentre que l’empresa local Òptim ha proporcionat de manera gratuïta els fulletons informatius que va encarregar l’ajuntament per fer arribar a la població. Finalment, veïnes i treballadores han confeccionat mascaretes per la Residència. L’Ajuntament també els ha fet arribar mascaretes i EPIS (equips de protecció) així com als treballadors municipals, tot esperant de fer-ne un subministrament més elevat en els propers dies.

Són dies complexos amb unes xifres de contagi i mortalitat elevades, és per això que des de l’Ajuntament es vol continuar posant èmfasi en què el confinament és la mesura més segura per tallar la transmissió del virus. Per tant, també es vol mostrar l’agraïment cap als veïns i veïnes d’Ascó perquè, majoritàriament, estan sent responsables en les seves accions del dia a dia, procurant complir les indicacions de les autoritats sanitàries. Aquest agraïment ha arribat també als més petits del poble, i és que aquesta setmana s’ha publicat un ban de l’alcaldia en què es reconeix l’esforç de la canalla en les tres setmanes que porten a casa, i informant-los que el Ratolinet Pérez i la Fada de les Dents poden acudir a les cases en cas que els hi caigui una dent de llet, “per ser aquest un esdeveniment molt especial”, això sí, prenent totes les mesures de seguretat.