dilluns, 28 de setembre del 2020

Inhabilitació del President Quim Torra: vergonya suprema


Manifest municipalista de rebuig a la sentència del TS d'inhabilitació al M. Hble. President de la Generalitat, Quim Torra i Pla

Les institucions catalanes són la màxima expressió de la voluntat de la ciutadania de governar-se a sí mateixa per aconseguir el progrés i el benestar. És aquí on rauen els pilars bàsics de qualsevol democràcia, que pretén representar, defensar i fomentar les llibertats individuals i col·lectives.

La Presidència de la Generalitat és un fonament bàsic del sistema polític català. Juntament amb el Parlament de Catalunya són les dues principals institucions polítiques que té Catalunya i les dues emanen de la voluntat dels ciutadans a través de les urnes. Només el Parlament, d’acord amb la seva sobirania, pot ser la institució que esculli, nomeni o rellevi del seu càrrec un/a President/a de la Generalitat.

És el poble de Catalunya qui, a través de les seves institucions polítiques, ha de determinar com i qui es governa al conjunt de catalanes i catalans. No podem permetre que un requeriment d’un organisme com la Junta Electoral Central serveixi per destituir i inhabilitar políticament al President de la Generalitat de Catalunya. I menys per una pancarta que expressa la defensa de les llibertats individuals i col·lectives i de la democràcia.

Des del municipalisme català rebutgem enèrgicament la sentència del Tribunal Suprem i la inhabilitació del Molt Honorable President de la Generalitat, Sr. Quim Torra. Els Ajuntaments, com a institucions de referència per a la ciutadania i fonament de la democràcia, som espais de llibertat i pluralisme. Les nostres institucions polítiques, siguin quines siguin, sempre han de preservar la llibertat d’expressió. I no donarem mai suport a aquells que amb processos judicials, persecució d’idees i repressió i censura vulguin canviar els fonaments de la democràcia.

Cap institució pot ser inhabilitada per reclamar la llibertat i la democràcia. El municipalisme català ha mostrat en repetides ocasions el seu compromís amb les institucions catalanes i amb la defensa de la llibertat i la democràcia. I avui, més alt que mai, i més clar que mai, repetim que cap injustícia podrà tòrcer aquest compromís.

Els carrers, places i façanes dels nostres pobles i ciutats sempre han sigut espais de llibertat, de democràcia i de compromís cívic amb el municipi, però també amb els drets i llibertats del poble de Catalunya. De fet, què és un balcó, o una plaça pública sinó un lloc de trobada, intercanvi, i també de reivindicació?

Ara, més que mai, és el moment de la unitat, cívica, social i política, del compromís amb la llibertat i de la defensa dels drets fonamentals de tota societat: la democràcia, el pluralisme i la llibertat d’expressió. Perquè només amb aquests drets podrem esdevenir com a poble, i preservar la nostra dignitat.