dijous, 21 de febrer del 2008

Dia Internacional de la Llengua Materna

Gràcies al bloc de l’Àngels he sabut que avui, 21 de febrer, es celebrava el Dia Internacional de la Llengua Materna. Aquesta data té per objecte promoure el reconeixement i la pràctica de les llengües maternes de tot el món i especialment les de les minories. Va proclamar-se en la 30a reunió de la Conferència General de la UNESCO, l’any 1999.
Aquest any a més, ha estat declarat per la UNESCO com a Any Internacional dels idiomes amb el propòsit de reconèixer la diversitat lingüística i l’educació multilingüe.
L’ Associació per a les Nacions Unides a Espanya en col·laboració amb l’ Institut Linguapax i el Centre UNESCO de Catalunya ha elaborat un Informe sobre el Dia Internacional de la Llengua Materna on es parla dels avantatges del pluralisme lingüístic i es pretén reflexionar sobre els tòpics que encara dificulten la normalització lingüística. A Catalunya, el respecte pels drets lingüístics individuals, diu l’ informe “ha de ser compatible amb la voluntat de mantenir el català com a llengua d’integració social tal com es fa en situacions semblants a altres països avançats en el camp de les polítiques lingüístiques com Suïssa o Canadà i cal celebrar també l’accés a les llengües més properes com el castellà i el francès com un enriquiment i avantatge de l’educació plurilingüe”.
L’Àngels també ens informa d’una activitat que se celebra a Móra d’Ebre: l’exposició Estem amoïnats.