diumenge, 17 de febrer del 2008

Els jocs en la història


El Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana i l'Institut Ramon Muntaner organitzen Els jocs en la història.

Els jocs en la història es tracta d’un programa d’impuls a la recerca i la difusió en temes relacionats amb els jocs tradicionals que es desenvoluparà entre el 2008 i el 2011 a través de quatre jornades d’estudi. Aquestes jornades es celebraran cada primavera de forma itinerant pel territori català i abordaran els jocs tradicionals des d’enfocaments temàtics anuals diferents.
El fruit de les quatre jornades d’estudi es veurà recollit en la publicació d’unes actes anuals i en la celebració d’un congrés de cloenda l’any 2012.

OBJECTIUS GENÈRICS
Donar a conèixer la pràctica i transmissió dels jocs en el temps en els diversos territoris de parla catalana i en territoris propers.
Recollir i potenciar la recerca que sobre els jocs tradicionals es realitza des dels centres i instituts d’estudis locals i comarcals.
Assentar les bases per consolidar un fòrum d’entitats i d’investigadors interessats en l’anàlisi dels jocs tradicionals en relació a les diferents àrees de coneixement.
Promoure la recerca en aquest àmbit d’estudi tot potenciant la presentació de treballs i estudis realitzats des de diferents enfocaments disciplinaris: antropològic, històric, sociològic, pedagògic, arqueològic, turístic, etc.

La primera edició 2008, que es realitzarà els dies 25 i 26 d'abril de 2008 a Tàrrega (Urgell) al Museu Comarcal de l'Urgell, tractarà "Els jocs en la història: les societats a través del joc"
ELS JOCS EN LA HISTÒRIA 2008. LES SOCIETATS A TRAVÉS DEL JOCEn cada època i geografia les societats tenen trets socials i culturals que les identifiquen. Valors, símbols i significats, estructures socials, oficis, funció social dels seus protagonistes... poden variar d’una societat a una altra.
El joc en la seva condició de manifestació sociocultural està en consonància amb la societat a la que pertany, per la qual cosa el seu estudi pot facilitar conèixer millor als seus protagonistes i el context en què viuen.
En aquesta jornada es pretén aportar reflexions, estudis i experiències envers la relació existent entre el joc i les societats

Aquesta primera edició compta amb la col·laboració del Museu Comarcal de l'Urgell-Tàrrega, INEFC-Lleida, Institut d'Estudis Ilerdencs, Associació Cultural Lo Llaüt (Ascó) i el Museu de Joguets i Autòmats. Col·lecció Mayoral (Verdú).