dilluns, 28 d’abril del 2008

Espiral de despropòsits


Des d’Ascó ens estem mirant amb perplexitat el protagonisme del poble des de fa tres setmanes (i no sense raó!). Si les primeres informacions que van aparèixer ens van deixar ben descol·locats i mostraven la vulnerabilitat del sistema energètic nuclear, a banda del risc permanent a què estem exposats els veïns de l’entorn, doncs bé, aquella primera informació s’ha quedat en una anècdota. I és que portem tres setmanes que les nuclears d’Ascó apareixen dia sí, dia també, amb una notícia que supera l’anterior. Hem entrat en una espiral sense aturador.
Ara, per acabar-ho d’adobar... un magatzem temporal de residus nuclears. Tot i que s’hagi posat el crit al cel, s’ha de dir que això ja se sabia des de quan es va aprovar un pla de residus (o alguna cosa així) al Congrés de Diputats ja fa un temps. Per tant la sorpresa no és tanta, només era qüestió de temps.
De moment aquí tothom n’ha sortit perdent:
- el poble d’Ascó que continua associat a l’energia nuclear... i les connotacions negatives que comporta
- el futur d’Ascó i d’una comarca a qui cada cop posen més difícil aixecar el vol
- els gestors de la nuclear que s’han cobert de glòria amb la seva gestió potinera de la informació generant desconfiança i inseguretat
- uns governs català i espanyol que sembla que es mirin els toros des de la barrera (si cal amb declaracions grandiloqüents i poca cosa més)
- els defensors de l’energia nuclear, ja que aquest incident ha tancat el debat d’una nova aposta per l’energia nuclear que està a l’agenda de la pròpia Comissió Europea
Mentrestant, des d’aquest racó de l’Ebre (que és més que una nuclear) seguirem amatents a la propera pontificació que des de la trona farà l’infal·lible mestre Cuní.