dijous, 10 d’abril del 2008

Nou recull de fotografia i cuina a Ascó

Properament i coincidint amb la Festa de Sant Jordi, apareixerà el receptari gastronòmic CLOTXINA DE RETRATOS amanit amb un recull de fotografia antiga. Aquesta nova publicació s’inclou en la col·lecció “La Galvana”, i ha estat preparat per M. Lourdes Ambrós i Ortiz, Biel Pubill i Soler i Josep M. Raduà i Serra.

CLOTXINA DE RETRATOS és el vuitè volum de la col·lecció “La Galvana” i manté l’estil dels anteriors quant a format i en l’elecció d’un eix temàtic com a fil conductor. Per tant, el protagonisme de les imatges continua sent important per contextualitzar la informació que es dóna. Ara bé, la novetat d’enguany és precisament que els peus de foto que acompanyen les imatges no únicament juguen un paper de contextualització, sinó que al llarg de la publicació s’han aplegat més de setanta receptes de cuina que han estat o encara són habituals en les llars asconenques en funció de l’època de l’any, del moment del cicle agrícola o de l’abundant calendari festiu.

Així trobem un ampli receptari que inclou des de les gustoses viandes de festa major, els dolços que amorosien les sobretaules de dies de festa grossa o celebracions familiars, els àpats habituals durant la temporada de caça, les receptes amb els fruits i els productes de la terra en cada moment de l’any així com els menjars dels pagesos al tros, com pot ser la tradicional clotxa de la Ribera d’Ebre, que ha donat títol al llibre.

La distribució de les receptes al llarg del llibre s’ha fet seguint la cadència dels mesos en el calendari, posant èmfasi en les feines habituals de cada època de l’any, les celebracions, les festes o altres moments d’oci. Són diversos els elements que ens permeten conèixer la identitat d’una societat, i la cultura gastronòmica n’és un d’ells, com bé queda plasmat en aquest recull de receptes i imatges.

Les fotografies publicades ens permet mostrar com era l’esdevenir quotidià d’un poble d’interior banyat per l’Ebre, però també reflexa les seves festes. El conjunt d’imatges són un retrat de l’Ascó pretèrit que permet apropar-nos al tarannà d’una societat en aquest cas mitjançant les diferents menges i destreses culinàries.


2 comentaris:

Anònim ha dit...

Felicitats pe raquesta nova obra. Co m ja et pots imaginar, engunay tampoc podré assistir a la presentació, tot i que em sap molt greu perdre'm aquest aconteixement, ja saps que altres obligacions em tenen ocupat.

Per cert, tinc un llibre per tu des de Nadal.

Àngels ha dit...

Felicitats pel nou llibre! He fet una breu ressenya al meu blog.
Ens veurem dissabte.

Àngels