dimecres, 10 de desembre del 2008

Són teus, són de totes, coneix-los, defensa’ls!


Manifest del 60è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans
El 10 de desembre del 1948, l’Assemblea General de Nacions Unides va aprovar i proclamar la Declaració Universal dels Drets Humans. Aquesta va néixer com a resposta a les devastadores guerres que havien assolat el món al llarg de la primera meitat del segle XX.

Es tractava doncs del primer instrument universal que reconeixia els drets inherents a la persona humana sense distinció de raça, color, sexe, llengua, origen nacional o social, posició econòmica, naixement o qualsevol altra condició; i que els assentava en el principi de la dignitat humana com el fonament de la llibertat, la justícia i la pau al món.

Al llarg d’aquests 60 anys, la Declaració ha exercit una important influència a nivell moral, polític i fins i tot jurídic, però no podem ignorar que aquesta va ser aprovada mitjançant una resolució que comprometia però no obligava als Estats membres a assegurar, en cooperació amb l’ONU, el respecte universal i efectiu dels drets humans i de les llibertats fonamentals.

També, al llarg d’aquests 60 anys, s’ha desplegat un ampli ventall de tractats internacionals de protecció dels drets humans, els mecanismes de garantia dels quals, malauradament, tampoc han aconseguit fer-los efectius per a tothom i a tot arreu.

La Federació Catalana d’ONG pels Drets Humans i totes les entitats sotasignades, manifestem la nostra seriosa preocupació per la manca d’una aplicació compromesa dels instruments de protecció dels drets humans per part dels estats, per la necessitat d’impulsar definitivament el principi de justícia universal, per la manca de voluntat dels governs a l’hora d’instaurar un veritable ordre democràtic internacional així com per la situació profundament injusta que pateixen moltes persones i pobles arreu del món.

Desafortunadament, a Catalunya trobem també nombrosos exemples d’incompliment dels drets humans: casos de tortura, violència de gènere, pobresa, manca de protecció dels infants i la gent gran, discriminació racial, sexual, o social, dificultats per obtenir l’asil o accedir a l’habitatge o falta de respecte pels drets lingüístics, entre d’altres.

Aquestes i moltes altres problemàtiques exemplifiquen el per què de la lluita pels drets humans que nombroses persones i organitzacions duem a terme quotidianament al nostre país. Persones i organitzacions que hem fet nostra la frase “els teus drets són els meus deures; els teus deures són els meus drets”, i que hem descobert la veritable essència de la Declaració: els deures que es desprenen de l’exercici dels drets.

La consciència del deure és troba a la base de la lluita pels drets humans. De la mateixa manera que els drets humans són paper mullat si no compten amb una protecció efectiva i permanent, el deures només poden exercir-se amb una implantació real de l’educació pels drets humans a tots els nivells educatius. Aquesta ha de ser l’eina que permeti desvetllar consciències, responsabilitzar a les persones de les seves accions i dotar-les dels instruments necessaris i efectius per la lluita en favor dels drets humans.

És per això que la FCONGDH i les entitats sotasignades exigim a les institucions públiques el compliment del seu deure com a garants dels drets humans i l’aplicació de tots els instruments jurídics per a la seva promoció i defensa. Així com instem al sector privat a actuar d’acord amb els valors propis dels drets humans, a la vegada que convidem a la ciutadania a conèixer-los i defensar-los.

Perquè 60 any són massa, perquè amb 60 anys no n’hem tingut prou.
“Són teus, són de totes, coneix-los, defensa’ls”

Barcelona, novembre 2008

Adhesions al manifest:
Institut de Drets Humans de Catalunya
Juristes Roda Ventura
Juristes sense Fronteres
CIEMEN
ANUE
Col·lectiu de Dones en l’Església
Federació Catalana d’ONG pels Drets Humans
Lliga dels Drets dels Pobles
Fundació per la Pau
Coordinadora d’ONG i aMS de Lleida
Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat
Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans
Fundació pels Drets Col·lectius dels Pobles
NOVA, centre per a la innovació social
Amics de l’Arca de Barcelona
Fundació Solidaritat UB
UNESCOCAT
Universitat Internacional de la Pau
Federació Catalana d’ONG per la Pau
ACAT – Associació dels Cristians contra l’abolició de la Tortura
Comitè Oscar Romero de Barcelona
Coordinadora Gai-Lesbiana de Catalunya
Observatori DESC
Taula Catalana pels Drets Humans i la Pau a Colòmbia
Justícia i Pau