diumenge, 22 de gener del 2012

Flix acull la mostra dels antics abocadors

Des que al mes de novembre es va estrenar a Tarragona l'exposició sobre els antics abocadors de la Ribera d'Ebre Què en fèiem, de la brossa?, en motiu de la Setmana de la Ciència a la URV, aquesta va començar un recorregut pels diferents pobles de la comarca (Rasquera, Ascó, Tivissa i la Serra d’Almos). Ara li toca el torn a Flix, que acollirà la mostra des del divendres 27 de gener fins el diumenge 5 de febrer a la sala de ca Don Ventura.

L'exposició que retrata els antics abocadors de residus domèstics que van estar en funcionament en diferents pobles de la comarca de la Ribera d'Ebre fins la segona meitat dels anys 90 del segle XX que està organitzada per la Càtedra DOW/URV de Desenvolupament Sostenible i el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre i ha comptat amb la col·laboració del Departament de Geografia de la URV.

La mostr
a és fruit d’un projecte de recerca encapçalat pel Dr. Òscar Saladié, professor del Departament de Geografia, membre del Grup de Recerca d’Anàlisi Territoria i Estudis Turístics de la URV i col·laborador de la Càtedra DOW/URV de Desenvolupament Sostenible. Un projecte que va comptar amb el recolzament de l’Institut Ramon Muntaner i el CERE.

La brossa era transportada
a uns terrenys municipals habilitats com a abocadors, generalment situats a la perifèria de les poblacions. Els criteris ambientals no sempre es van tenir en compte en el moment d’escollir-los com a lloc de deposició de residus. La brossa s’abocava en aquests espais i, de tant en tant, es cobria de terra, es cremava a cel obert o, senzillament, hi quedava acumulada.

Els objectius plantejats són:

- Localitzar els antics abocadors municipals de residus de la Riberad'Ebre operatius fins que els residus van ser transportats aldipòsit controlat comarcal.

- Analitzar les seves característiques i la gestió dels residus ques’hi va dur a terme.

- Veure l’estat actual dels emplaçaments.

- Difondre l’existència dels antics abocadors per tal deconscienciar la població sobre la problemàtica dels residus i dela importància de fer-ne una gestió adequada.

L’exposició consta d’una dotzena de rollers que la doten d’un important dinamisme per tal que pugui ser acollida a tots aquells pobles de la comarca interessats, així com també a diferents campus universitaris de la URV.