diumenge, 19 d’agost del 2012

Espais de la Batalla de l'Ebre

Espais de la Batalla de l'Ebre. Terra Alta i Ribera d'Ebre, 13 itineraris a peu. Aquesta és una guia que va publicar l'editorial Piolet a finals de 2011 on el seu autor, Juan Carlos Borrego Pérez, ens presenta un seguit de rutes que es poden fer pels espais on va tenir lloc un dels episodis més tràgics de casa nostra.
El llibre està encapçalat per textos de Josep Maria Solé i Sabaté i de Josep Gironès Descarrega, els quals fan una presentació de les comarques esmentades. A més, abans d'entrar pròpiament en les rutes, Àlex Cervelló posa en context la Batalla de l'Ebre mentre que David Tormo presenta els espais de la Batalla de l'Ebre (els centres d'interpretació i els espais històrics).
Finalment trobem els 13 itineraris a peu acompanyats amb mapes per ajudar a localitzar-nos. Aquestes són les rutes proposades:
- La Punta del Duc
- D'Ascó al Pas de l'Ase
- Pel camí de sirga
- Per la Via Verda i l'ermita de la Fontcalda
- El Puig Cavaller des de Gandesa
- Per la Serra de Pàndols
- La Vallclosa i la Brigada Internacional
- Per la Serra de Cavalls
- Per la Serra de la Vall de la Torre
- De Corbera als Quatre Camins
- La Gaeta des de Vilalba dels Arcs
- De Camposines a les Devees
- Per la serra fortificada de la Fatarella
Cada ruta compta amb una fitxa tècnica (desnivell, dificultat, temps, distància...) i una aproximació a la Batalla en aquell indret. El conjunt de les rutes permet gaudir tant del paisatge de la vora del riu com del paisatge de les serres (Pàndols, Cavalls...)

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Fa molts anys, joen tenia 7 ara 62 era una època que la terra dels Camposines encara feia flaira de pòlvora, per l'ambien de la gent com tothom parlava de la guerra de Corbera i la Venta de Camposines..on un home comprava metralla i va esclatar un projetil i li va matar la feilla del qui comprava la metralla..Una de les zones mes precioses i potser en caire de pau i tranquilitat era l'ermita de Sant Bertomeu...que mai deixare de recordar que el 24 de setembre (crec) que estavem vereman a Camposines nostre...ma mare ens vestia com si fos un dia de festa major al poble i anava a l'ermita de Sant Bertomeu...era impressionan, pq tota aquella gent que sols els senties renegar tot el dia pq la mula no volia estirar el carro tots hi eren...Dies inolvidables...sols fa uns 3 anys que vaig anar a veure LA BATALLA DE L'HISTORIA (BATALLA DE L'EBRE) i vaig tornar a veure.la i recordar tot allò i el Mas de la Pedellassa....joan

juan carlos borrego pérez ha dit...

Hola,Josep Maria. Sóc Juan Carlos Borrego. Gràcies per incloure el meu llibre al teu blog. Espero que la guia serveixi a la gent que vol venir a la terra alta i la ribera d'ebre per programar-se les seves excursions i gaudir d'una terra amable
jcarl

Josep M. Raduà ha dit...

Gràcies Juan Carlos per la visita al blog i per les teves paraules. Segur que amb la teva guia força gent s'animarà a preparar i fer aquests itineraris per casa nostra.