L'àngel de les tenebres és l'obra amb la qual Josep-Lluís González (Sabadell, 1965) va obtenir el XXIV Premi Vila d'Ascó 2012. Un llibre que va merèixer els elogis del jurat i que des de que es va presentar fa uns mesos, ha aconseguit captivar els lectors amb una història amb força argumental i que ens aproxima al món dels jueus catalans del segle XIV a la ciutat de Barcelona.
Ens situem a la Barcelona de 1348, just en el moment que la pesta arriba a la ciutat, per això el procurador del call jueu i metge del rei Pere III el Cerimoniós, Xamuel Benvenist, fa tancar les portes del call pensant que així n'aïllaria els veïns. Abans de tancar les portes, s'havia produït la mort del mercader Vidal Gracià (la dona del qual, Avigail, era l'amant de Xamuel) i l'assassinat d'un nadó. A partir d'aquí les coses es van complicant amb l'aparició de nous infants morts, o l'assassinat d'un taverner i un assaonador. Al començament n'acusen el procurador i és tancat a la tàvega. Però arriba un enviat del rei, el frare Arnau Roig, per provar d'ajudar-lo i mostrar la seva innocència.
Amb aquest panorama, els fets es van desenvolupant a un ritme trepidant i amb girs inesperats inclosos, especialment amb un final imprevisible.
Podria qualificar-se de novel·la històrica en tant que retrata una època i un indret amb una contextualització excel·lent, amb una documentació sobre el món jueu català a partir de les informacions que ens ofereix així com d'un vocabulari exigent. Però no seria només una novel·la històrica, ja que també és una obra que retrata els sentiments, el patiment de les persones per la pesta o per les circumstàncies que es produeixen, l'amor de vegades prohibit o la traïció i la revenja.
1 comentari:
Arnau Roig era el nom del fiscal. El cas és de 1301.
Publica un comentari a l'entrada