dijous, 25 de juliol del 2013

75 anys de la Batalla de l'Ebre


Tot just avui es commemora els setanta-cinc anys de l'inici de la Batalla de l'Ebre en què les nostres contrades van ser l'escenari d'un dels episodis més cruents de la guerra civil.

Recupero un fragment del llibre Cabussats a l'Ebre (Biel Pubill, Josep M. Raduà, 2009):
Immersos en plena batalla de l'Ebre, l'exèrcit republicà va habilitar almenys dos passos per franquejar el riu, un a dos quilòmetres al nord de la població per on van creuar la XIII i la XV Brigades Internacionals, comandades pel soviètic Mikhaïl Kjarchenco i l'hongarès Otto Flatter, respectivament.
D'altra banda, a la zona de Barbers (on correspon la primera imatge), es va construir una passera amb bocois i taulons per on va travessar la XI Brigada Internacional sota el comandament del cap de milícies José Antonio Valledor. Durant l'escomesa, el pas de barca va quedar fora de servei. Tanmateix, per aquest indret, van continuar travessant muletes i pontones amb soldats i material de guerra. Ascó, tot i trobar-se a la rereguarda de la línia de front, per la seva situació estratègica va esdevenir protagonista involuntari dels cent quinze dies que va durar la batalla de l'Ebre. Tenim constància que almenys en quinze dies diferents va patir bombardeigs.

Imatge 1: The Tamiment Library/Robert F. Wagner Labor Archives.
Imatge 2: Arxiu del PCE