divendres, 26 de juliol del 2013

Afirma Pereira

Afirma Pereira és una obra que des que va ser escrita l'any 1994, ha esdevingut un clàssic de la literatura italiana contemporània. El seu autor és Antonio Tabucchi (1943-2012).
És una novel·la que ens situa a la Lisboa de 1938 que estava sota les ordres de la dictadura salazarista. Una situació a Portugal que també estava condicionada per un context internacional difícil: la cruenta guerra civil a Espanya i el clima prebèl·lic a Europa, a les portes d'esclatar la Segona Guerra Mundial.
El protagonista, Pereira, que dóna nom a l'obra, és un periodista vidu que s'encarrega de la pàgina cultural d'un petit diari. En un principi, intenta no significar-se políticament i pretén anar fent la seva feina, dedicar-se a la seva passió cultural (especialment literatura d'autors francesos), i mantenir viu el record de la seva difunta esposa. De totes maneres, de vegades les coses no són com un desitja, i acaba oferint un lloc de col·laborador a la secció cultural a un jove, Monteiro Rossi, a qui li encarrega feines pel diari. Però aquest, així com la seva companya, resulten sent unes persones molt vinculades a la lluita antifeixista. Primerament Pereira es debat entre ajudar-los o no, però finalment, vistes les circumstàncies que ocorren al seu voltant -un assassinat de la policia política portuguesa a casa de Pereira-, així com la coneixença del metge doctor Cardoso, amb qui manté interessants converses, li fan fer un pas endavant. Així que esquivant la censura, publica un article de denúncia del règim.
L'autor fa una tasca de retrat psicològic del protagonista, així com la seva evolució. La trama de la novel·la va guanyant en intensitat tal com va avançant i ofereix un punt d'intriga per veure com s'aniran desenvolupant els fets. Val la pena!