dilluns, 14 d’abril del 2014

Las maestras de la República

Avui es commemora el 83è aniversari de la proclamació de la República. D'aquella etapa d'obertura democràtica es destaca especialment la voluntat de fer de l'ensenyament un pilar bàsic de la societat amb l'aplicació de mètodes educatius innovadors. 
Divendres passat Ascó va acollir la projecció del documental "Las maestras de la República" -guardonada amb un Premi Goya- en què es retrata aquelles figures que van fer de la seva professió tota una declaració de principis. 
Igualtat, solidaritat i justícia. Aquests són uns principis que a dia d'avui tots compartiríem, però que en el seu moment eren una divisa que suposava una autèntica revolució. Sense oblidar com les dones mestres adoptaven un paper d'igualtat, cosa que encara estava molt lluny de ser visible en tants i tants aspectes.
Aquell aire fresc a l'escola va truncar-se amb l'esclat de la guerra civil. Colpidors els testimonis que apareixen al documental i que permeten entendre la barbàrie que és qualsevol conflicte armat.
S'havia arribat a aquest batec modernitzador de l'ensenyament perquè al primer terç de segle ja hi començaven a haver les primeres experiències educatives innovadores. A nivell català, cal fer especial esment a la tasca duta a terme per la Mancomunitat de Catalunya, fent possible que l'educació fos una autèntica estructura d'Estat, així com figures com Rosa Sensat, o institucions com l'Escola del Mar (inaugurada a la Barceloneta el 1922)
Han passat els anys, i en certa mesura, ens sentim hereus de la il·lusió dels mestres de la República.