dimecres, 22 de juliol del 2015

Recull de Narrativa Breu per a Joves Sant Jordi 2014

Cada any, i ja en fa una colla, es publiquen els treballs guardonats amb el Premi de Narrativa Breu per a Joves Sant Jordi, que convoca la regidora de Cultura de l'ajuntament d'Ascó des de fa vint-i-cinc anys. La lectura d'aquests treballs mai et deixen de sorprendre, sovint per la maduresa de l'escriptura, com també per les temàtiques tractades. Guanya el premi ha de ser molt gratificant, però veure el relat publicat suposo que no pot ser un premi menor, sinó tot el contrari.

Adrenalina, de Meritxell Micó Frau
Se'ns plantegen tres parts que entre ells mantenen un mateix fil conductor, la combinació entre addicció i adrenalina, però a la vegada els personatges s'encadenen en cada relat tancant el cercle de la història. Quines situacions d'adrenalina es provoquen? Quan una dona és el centre d'atenció quan explica xafarderies. L'adrenalina que provoca el moment d'encendre's una cigarreta. Finalment, l'addicció a l'smartphone.

Desig pòstum, de Montserrat Ferrús Salvadó
En aquesta obra, la Montserrat posa en valor les relacions personals i humanes que es produeixen en el sí de la família d'un avi que es troba al final de la seva vida. Tot i les dificultats aparents, el desig de l'avi Pepito, de tenir la seva família -les seves filles Raquel i Mireia, i els seus néts- al voltant no sembla una quimera. La història ens l'explica l'Íngrid, la néta gran.

El venedor de miralls, d'Àngela Aubanell Rams
És un relat que ens presenta un món a mig camí entre la realitat i la fantasia, que descansa especialment sobre dos personatges, un vailet, en Xavier, i un veí del seu carrer, un venedor de miralls, el senyor Vicens. Tot i que el Xavier ha de marxar del poble, al cap dels anys es retroben en circumstàncies diferents. Xavier ja és tot un advocat i retorna al poble pel cas de desnonament d'un avi, que resulta ser el senyor Vicens. Quan entra a la botiga, li ensenya al Xavier tota una col·lecció de miralls "màgics i fabulosos"...

Retrat d'una època, d'Ivet Pubill Ambrós
Una història que podria semblar que tingués un toc costumista -els records d'infantesa d'una colla de cosins que passin l'estiu al poble dels avis, a la Ribera d'Ebre- però que acaba descabdellant un relat que ens trasllada als intensos anys 30 -la significació política, els anys convulsos de la guerra, la revenja dels bàndols enfrontats, traïció entre amics...- amb el transfons d'una història d'amor amb tints dramàtics. I tot, per un retrato trobat en una capsa de l'asgorfa de casa els iaios.