diumenge, 19 de juliol del 2015

Incerta glòria, de Joan Sales

Incerta glòria és una novel·la de Joan Sales (1912-1983), probablement la seva obra més reconeguda, i que molts crítics i lectors han definit com "la gran novel·la de la guerra civil espanyola". Amb aquesta novel·la l'autor va guanyar el Premi Joanot Martorell l'any 1955.
És una visió del conflicte bèl·lic més des d'una aproximació personal, de les sensacions, emocions i dolor dels personatges, que no pas de l'episodi històric en sí. De totes maneres, no s'està de posar en evidència qualsevol dels dos bàndols, això sí, sempre des d'una òptica catalana. Per tant, hi ha qui li ha volgut veure una voluntat de reconciliació i de tolerància.
Cal recordar que Joan Sales va viure la guerra com a soldat de la República. I el llibre més que explicar una guerra, el que fa és viure la guerra.
La novel·la es divideix en tres parts que transcorren tant al propi front com a la rereguarda del bàndol republicà.
De les tres parts, n'hi ha dues que estan escrites en forma de carta (gènere epistolar). D'una banda les cartes que en Lluís (tinent) escriu i on narra les seves vivències al front d'Aragó, a Castel de Olivo. La segona part són les cartes de la Trini, la companya del Lluís, qui explica com viu aquells compassos de la guerra des de Barcelona. Finalment, hi ha una tercera part que conté les memòries d'en Cruells, un seminarista que acaba sent capellà. 
A banda del Lluís, la Trini i en Cruells, apareix un altre personatge que és esmentat tant en les cartes com en les memòries, en Juli Soleràs.
"És curiós com ens hem trobat en aquesta brigada tres nois sense pare ni mare, en Lluís, en Soleràs i jo; tres orfes criats per les ties respectives. No se'n burli; qui ha estat orfe de petit, ho és per sempre. La infància deixa una marca que no s'esborra mai" (pàg. 475)

***
L'any passat va aparèixer "Uncertain glory" , la traducció en anglès de l'obra, i va ser considerada una de les deu millors edicions de 2014 per 'The economist'.

***
"La novel·la més russa i més imponent que hagi eixit mai d'un escriptor català" (Enric Sòria)

***
"D'un pes metafísic que rarament es dóna en novel·les profanes, comparable a les obres mestres de Dovstoievski" (Jacques de Ricaumont)