L'Assemblea Nacional Catalana ha fet un recull de cinc minuts amb el tractament informatiu de la Diada a televisions d'arreu del món. Està clar que el món ens mira. Tot i la voluntat de ridiculitzar que des d'algunes instàncies espanyoles s'ha volgut fer d'aquest gruix de població que des de fa quatre Diades surt al carrer, des de fora s'han interessat pel procés que estem vivint.
Els poders fàctics espanyols ens adverteixen sobre "la impossibilitat" que Catalunya esdevingui un estat independent, però tot i així no se n'han estat de pidolar a líders internacionals alguna declaració contrària al procés català. Merkel, Cameron i Obama de manera més o menys aproximada s'hi han referit, però no n'han tret més que algunes vaguetats.
Merkel dient que s'han de tenir en compte la legalitat de l'Estat i els tractats europeus (on per cert no hi ha cap tractat que digui que la independència d'un territori d'un estat membre comporti una expulsió automàtica, entre altres raons, perquè de moment a aquest territori hi viuen 7'5 milions de ciutadans comunitaris).
Cameron ens amenaça amb una possible sortida d'Europa. No deixa de ser paradoxal que això ens ho adverteixi el líder del país menys europeista de la UE i que damunt ja busca una data per fer un referèndum sobre la permanència o no de la Gran Bretanya a la UE. No deixa de ser curiós.
Finalment Obama emet una frase que poc després es matisada pel secretari d'Estat John Kerry, segons la qual, vol una relació amb Espanya forta i unida.
De moment parlaments com l'uruguaià, l'islandès, el belga, el danès, el congrés nord-americà... ja han rebut representants del govern de Catalunya per explicar el procés per exercir el dret a decidir. De tots aquests països han sortit declaracions en què creuen que cal escoltar la ciutadania de Catalunya, i han destacat el caràcter transversal, cívic i democràtic del moviment independentista.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada