dimecres, 9 de setembre del 2015

Medalles d'Honor del Parlament 2015

En els dies previs de la Diada, el Parlament de Catalunya acostuma a fer el lliurament del seu màxim guardó, la Medalla del Parlament en categoria d'or. Aquest 2015, per unanimitat, la Mesa del Parlament va acordar concedir-les a la Fundació Guttmann així com a les primeres diputades que va tenir el Parlament de Catalunya en la primera legislatura d'ençà la recuperació de l'autonomia l'any 1980.


Fundació Institut Guttmann
La mesa va acordar el juliol, per unanimitat i a proposta de la presidenta, atorgar la medalla d'honor a la Fundació Institut Guttmann "com a reconeixement de la tasca pionera que fa i per la seva excel·lència en l'atenció i el tractament especialitzat de persones amb lesions medul·lars, que ha estat objecte de molts reconeixements a Catalunya i arreu".
L'Institut Guttmann és una entitat sense ànim de lucre que té per objectius principals aconseguir la rehabilitació integral, física i social, de les persones afectades per una lesió medul·lar, un dany cerebral adquirit o qualsevol discapacitat d'origen neurologic i desenvolupar la recerca i la docència en l'àmbit de la neurociència.

Les primeres diputades al Parlament
La mesa va acordar el març, també per unanimitat i a proposta de la presidenta, atorgar la màxima distinció de la cambra a Rosa Barenys, Maria Dolors Calvet, Teresa Eulàlia Calzada, Concepció Ferrer, Helena Ferrer, Marta Mata, Trinitat Neras i Assumpció Sallés, les vuit primeres diputades del parlamentarisme català, "pel seu caràcter pioner i per la seva implicació política en aquells anys inicials de la recuperació de la democràcia i de l'autogovern".
Les primeres diputades del Parlament van iniciar el mandat el 10 d'abril de 1980, quan es va constituir la cambra, llevat d'Assumpció Sallés, que ho va fer el novembre en substitució de Justiniano Martínez. Totes van ocupar l'escó fins al final d'aquella primera legislatura, i algunes també van ser diputades posteriorment: Trinitat Neras (CiU) ho va ser fins a la sisena legislatura; Rosa Barenys (PSC), fins a la cinquena, i Concepció Ferrer (CiU), que va ser vicepresidenta primera la primera legislatura, i Marta Mata (PSC), fins a la segona. Dolors Calvet, Teresa Eulàlia Calzada, Assumpció Sallés (PSUC) i Helena Ferrer (CiU) ho van ser només la primera legislatura.
Des d'aquella primera legislatura el nombre de diputades s'ha incrementat de forma notable, fins a arribar a les cinquanta-vuit amb què ha acabat la desena.

Font: parlament.cat