Carmel Biarnés va ser un personatge polifacètic si ens atenim a la seva trajectòria de preservació i difusió del patrimoni cultural d'Ascó i de la Ribera d'Ebre (història, etnologia, arqueologia) a través de la fotografia, el periodisme i les publicacions.
Un dels àmbits en els quals també va destacar fou l'art pessebrista, seguint el mestratge d'un altre il·lustre asconenc, el pintor Domingo Margalef. En el cas de Carmel va incorporar la marqueteria en els seus treballs pessebristes, i en els diorames que es conserven a la seva casa familiar, hi trobem tant escenes que evoquen passatges bíblics com situacions de caire més costumista.
Tant Domingo Margalef com Carmel Biarnés van encapçalar la confecció del pessebre de l'església durant una colla d'anys i van vetllar per l'adquisició a Olot de les figures que encara es conserven a dia d'avui. De la tasca d'aquests artistes en va agafar el relleu Ignasi Biarnés, com ha quedat palès en els seus diorames exposats a la Ribera d'Ebre però també fora d'aquí, ja que a més és membre de l'Associació Pessebrista de Tarragona.
En el marc de la VIII Jornada Carmel Biarnés (octubre de 2016) dedicada al pessebrisme es va fer una exposició de figures, diorames, materials i elements per a la construcció de pessebres, i vam poder gaudir, entre d'altres, de dos dels diorames que es conserven de Carmel Biarnés.
Els Mags de l'Orient visiten Herodes (Carmel Biarnés) |
Fugida a Egipte (Carmel Biarnés) |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada