dijous, 22 de desembre del 2016

Renoir entre dones

Tot i que queden pocs dies, encara es pot visitar a Barcelona fins el 8 de gener l'exposició Renoir entre dones. De l'ideal modern a l'ideal clàssic. Es tracta d'una mostra que recull més de setanta obres, la majoria de les quals han estat cedides pels museus d'Orsay i de l'Orangerie. Aquest conjunt artístic es troba a la seu de la Fundació Mapfre, a la Casa Garriga i Nogués, del carrer de la Diputació 250 de la capital catalana.
Pierre-Auguste Renoir (1841-1919) va ser un dels més destacats en la seva època havent deixat un llegat pictòric fruit de les pròpies innovacions artístiques que va anar teixint en el període en què va viure entre la segona meitat del segle XIX i les dues primeres dècades del segle XX.
Bal du Molin de la Galette
Un dels elements que es manté al llarg de la trajectòria artística del pintor francès és la seva aproximació a la figura de la dona des de diferents perspectives: "la nimfa sensual, la jove d'expressió riallera, la mare càlida, la parisenca sofisticada, la dona culta, la model fascinadora, la noia reflexiva, però també el nu impecable i el retrat elegant"*. Aquesta diversitat de facetes del món femení queda palesa en el recorregut per l'exposició.
Totes les obres mereixen l'observació i el gaudi, però probablement el màxim exponent és Bal du Moulin de la Galette, i és que l'obra de Renoir també és un reflex de la forma de viure i de la societat parisenca.
L'exposició també fa esment de pintors catalans que entre finals del segle XIX i principis del segle XX van quedar fascinats per Montmartre: Santiago Rusiñol, Ramon Casas, Carles Casagemas i Manuel Feliu de Lemus.

*Font: díptic informatiu de l'exposició.