dimecres, 21 de desembre del 2016

100 anys dels Pastorets de Folch i Torres

A les portes de Nadal són un centenar de poblacions de Catalunya que escenificaran la representació dels Pastorets. Aquest 2016 es commemora el primer centenari dels Pastorets de Josep Maria Folch i Torres. Una representació que neix del voluntarisme i que tot i repetir-se any rere any, s'ha convertit en una tradició en totes aquelles poblacions que les programen.
Tot i que el text de Folch i Torres ha esdevingut el més cèlebre en l'actualitat, cal dir però que existeixen manuscrits anteriors que es van editar a Barcelona, Olot, Manresa o Vic, entre d'altres.
En el cas d'Ascó, és té notícia de la primera representació d'uns Pastorets pel Nadal de l'any 1940 i en anys successius. Sembla ser que qui va ser l'impulsor i va jugar un paper important per tal que tirés endavant aquesta iniciativa va ser un mestre que aleshores exercia al poble, el senyor Alsina.
Foto cedida per Carme Ortiz. 1940
Salvant les distàncies, anys després, des de l'escola, i dins de les activitats prèvies al Nadal hi ha constància de representacions dels Pastorets, com ho mostra aquesta foto de grup d'alumnes de l'escola als anys seixanta.
Foto cedida per Ignasi Biarnés. Anys seixanta
Més recentment, aproximadament entre els anys 2005-2009 es va tornar a reprendre les representacions dels Pastorets amb un grups de persones entusiastes que es van agrupar al voltant del que es va anomena Grup de Teatre de la Parròquia. 

Aquest Nadal 2016-2017 a la demarcació de Tarragona, segons la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, hi ha programades representacions en cinc municipis: Reus, Valls, Montblanc, Ulldecona i el Vendrell.