dimecres, 22 de març del 2017

Jordi Savall, Guardó Pau Casals


El Govern aprova concedir la primera edició del Guardó Pau Casals al músic Jordi Savall 

El Govern ha aprovat concedir la primera edició del Guardó Pau Casals al músic Jordi Savall per la seva excel·lència en l’àmbit de la música antiga i per la seva contribució decisiva a la projecció internacional de la cultura catalana. Amb aquest reconeixement es converteix en legat d'honor de la cultura catalana, per representar, difondre i projectar la cultura catalana arreu del món.
La distinció es fa ressò de la dilatada trajectòria professional de Jordi Savall, reconeguda internacionalment des de fa dècades arreu del món amb premis, distincions i programacions musicals. Per a la concessió del premi també s’ha tingut present l’intens treball i la tasca pedagògica del mestre Savall en l’àmbit de la cultura de la pau i de la defensa de la música com a fonament del diàleg intercultural. 
Amb l'acceptació del Guardó, Jordi Savall assumeix l’encàrrec de fer, durant aquest any i el 2018, amb el títol honorífic de legat d'honor de la cultura catalana, tasques específiques de representació, difusió i projecció de la cultura catalana arreu del món, tant en el marc de les seves activitats professionals, com en tots aquells esdeveniments o actes culturals als quals pugui assistir a petició de la Generalitat. 
El Guardó Pau Casal, s’atorga amb periodicitat biennal i es concedeix a títol vitalici i honorífic, sense cap tipus de retribució. La relació de les persones candidates s'elabora i s’avalua amb la participació de la Fundació Pau Casals. 
L'elecció de Pau Casals per donar nom al guardó va respondre al fet que va ser un dels millors violoncel·listes del segle XX i és reconegut com un dels millors intèrprets i directors d'orquestra del seu temps en l’escena internacional. També va actuar com a ambaixador de Catalunya i de la cultura catalana, per la qual cosa la seva figura transcendeix la dimensió de l’artista individual i constitueix un símbol emblemàtic de la petja que la cultura catalana deixa al món.

Biografia de Jordi Savall
Músic i musicòleg especialitzat en la viola de gamba i en música antiga, Jordi Savall va néixer a Igualada l’1 d’agost de 1941. Va acabar els seus estudis superiors de música i violoncel al Conservatori de Barcelona l’any 1965. L’any 1968 es va traslladar a Suïssa, on va residir durant vint anys, per ampliar la seva formació.
El 1970 va començar la seva carrera com a intèrpret de viola de gamba, instrument del qual és considerat per la crítica un dels més grans intèrprets. El 1974 va fundar el conjunt Hespèrion XX (ara Hespèrion XXI) amb la seva esposa, la soprano Montserrat Figueras, i altres músics de diversos països. El 1987 va fundar la Capella Reial de Catalunya. L’any 1989 va fundar l'orquestra barroca i clàssica Le Concert des Nations, amb repertoris que van des de l'edat mitjana al s. XIX.
Durant la seva llarga trajectòria, ha dirigit formacions de prestigi com l’Orquestra Simfònica de la Fundació Calouste Gulbenkian, l’Orquestra Camerata de Salzburg, la Wiener Kammerorchester o la Philarmonia
Baroque Orchestra de San Francisco.
Entre els principals premis i reconeixements que ha aconseguit destaquen: 
2017: Premi Ciutat de Barcelona. 
2015: Medalla d'Or de l'Ajuntament de Barcelona. 
2014: Premio Nacional de Música del Ministerio de Educación, Cultura y Deporte, al qual va renunciar. 2014: Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya. 
2013: Cavaller de la Legió d'Honor. 
2012: Premi musical Léonie Sonning, considerat el Nobel de la música. 
2011: Premi Grammy, pel treball Dinastia Borja.
2010: Praetorius Musikpreis Niedersachsen (Ministeri de Cultura i Ciència de la Baixa Saxònia). 
2009: Premi Nacional de Música (Premis Nacionals de Cultura de Catalunya). 
2008: Nomenament com a Artista per la Pau - Ambaixador honorari i de bona voluntat de la UNESCO (compartit amb Montserrat Figueras). 
2003: Medalla d'Honor del Parlament de Catalunya. 
1999: Membre d'Honor de la Konzerthaus de Viena. 
1998: Medalla de Oro de las Bellas Artes, pel Ministeri de Cultura d'Espanya. 
1991: Cèsar de l'Acadèmia Francesa de Cinema per la banda sonora de Tous les matins du monde, d’Alain Corneau (1991). 
1990: Creu de Sant Jordi, “per la seva tasca d'ensenyament i recerca que l'acredita com un dels més brillants, sensibles i reconeguts intèrprets del moviment de revalorització històrica de la música antiga, i en especial de la música catalana”. 
1988: Officier de l'Ordre des Arts et Lettres, pel Ministeri de Cultura francès.

Font: premsa.gencat.cat