L’any 2008, 23 associacions de persones immigrades i organitzacions de suport a les poblacions immigrades van signar el manifest El català, llengua comuna. Deu anys després, tot i alguns avenços, el contingut del manifest segueix essent vigent:
I. L’arribada de gent de tot el món ha fet que a Catalunya es parlin avui dia més de 300 llengües. Oferim les nostres llengües i cultures d’origen per enriquir aquest país.
II. Les administracions i institucions públiques han d’apostar per un model educatiu inclusiu, que no segregui l’alumnat. El català ha de ser la llengua vehicular de l’ensenyament.
III. En aquest context de diversitat lingüística, el català és la llengua que ens uneix. És l’idioma amb el qual volem construir la societat i que tothom pot compartir.
IV. Els poders públics han d’establir les mesures necessàries per facilitar l’exercici d’aquest dret als qui ens establim en aquesta terra.
V. La defensa del català és la defensa de totes les nostres llengües. Volem transmetre la importància que té parlar la llengua del lloc on es viu.
VI. El català és una eina d'inclusió social. Fent-lo servir aconseguim ser reconeguts com a propis del lloc.
VII. L'adopció del català ha d'anar acompanyada també de mesures que facilitin l'adquisició dels drets socials i polítics: el dret a l'habitatge és inseparable del dret al treball, del dret lingüístic o del dret a votar.
VIII. El català és sinònim de cohesió. La llengua és el millor vehicle per fer comunitat, més enllà de la comunitat cultural de cadascú.
IX. La llengua és una eina d'aproximació i no pas un instrument de confrontació. Des d'alguns sectors es vol utilitzar la llengua catalana com a arma d'enfrontament polític, i cap llengua mereix aquest tracte.
X. Volem viure en català! Fem del català la llengua d'arrelament i permeteu-nos que participem en la construcció d'aquest país.
Ara més que mai reivindiquem el paper del català com a eix vertebrador de la nostra societat. Amb la campanya “El català, llengua comuna” volem agrupar el màxim nombre d’entitats, fundacions, organitzacions i persones a títol individual per a demostrar que el català ens uneix i que contribueix a l’arrelament i a la cohesió social.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada