divendres, 17 d’agost del 2018

En record a les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils

DECLARACIÓ INSTITUCIONAL DEL GOVERN DE LA GENERALITAT
Avui fa un any, el 17 d’agost de 2017, el nostre país va ser víctima d’un atac terrorista brutal. A primera hora de la tarda, la ciutat de Barcelona vivia l’horror de l’atropellament massiu a Les Rambles. Un horror que malauradament, de matinada, es repetia a la població de Cambrils. 

Els atemptats perpetrats per la cèl·lula gihadista van deixar més d’un centenar de persones ferides i 16 víctimes mortals. La tristesa, el dolor i la por, en ple mes d’agost, es va estendre arreu de Catalunya. El dolor també es va estendre per tots els països d’on eren les víctimes d’aquesta barbàrie, i per totes les ciutats i racons del món que es van solidaritzar amb el patiment de les víctimes. 

Barcelona i Cambrils van patir l’horror en primer moment. Ripoll, Alcanar o Subirats s’hi van afegir a mesura que s’anaven coneixent els detalls de la investigació. Transcorregut un any d’aquella fatídica jornada, el Govern de la Generalitat: 

• Vol fer arribar el seu record, suport i solidaritat amb totes les víctimes i els seus familiars i amics. Totes les persones de bé, de totes les civilitzacions, religions i condició social estan al costat de les víctimes d’aquells actes violents. 

• Vol traslladar el més sincer reconeixement a tots els professionals de la seguretat, de la sanitat i de les emergències que van demostrar una indubtable vocació de servei i que van excel·lir en totes les tasques encomanades en relació als atemptats i a l’atenció de les víctimes. Un reconeixement que, d’una manera especial, és per a tots els treballadors sanitaris, dels serveis d’emergències i els membres de la Policia de la Generalitat - Mossos d’Esquadra i els responsables que van dirigir el complicat dispositiu operatiu d’aquells dies, amb el major Josep Lluís Trapero i el conseller Joaquim Forn, avui injustament empresonat, al capdavant. 

• Vol agrair a tots els col·lectius professionals i a tota la societat la seva actitud solidària que van bolcar en benefici de l’atenció a les víctimes i el suport en la gestió de l’emergència. 
• I finalment, i amb la mateixa contundència que fa un any, el Govern de Catalunya vol fer palès el seu màxim rebuig al terrorisme, sigui quina sigui la seva carta de presentació. 

Els fets viscuts aquells dies van posar a prova el nostre país i la seva gent. I hem sortit més reforçats i units i més convençuts dels nostres principis. Uns principis que ens consoliden com una societat democràtica, pacífica, plural i tolerant. Catalunya s’ha forjat al llarg dels segles com una terra d’acollida. Per això, davant d’aquells que fan ús de la violència, bastim un país de gent de pau i d’acollida, una societat íntegra i valenta disposada a combatre la barbàrie i la intolerància. 

La democràcia sempre doblega el terror i la barbàrie es produeixi on es produeixi. El món sempre trobarà Catalunya en la lluita per la defensa de la democràcia i els valors de la pau i la llibertat. 

Barcelona, 17 d’agost de 2018