dijous, 23 d’agost del 2018

Es lliura el 36è Premi de Narrativa Ribera d'Ebre

Si la festa major de Vinebre està en marxa, vol dir que s'ha fet el lliurament del Premi de Narrativa Ribera d'Ebre que convoca l'ajuntament d'aquesta població amb una destacable trajectòria de 36 edicions. Aquest 2018 el guardó se l'ha emportat el professor de Deltebre Jordi Gilabert amb l'obra A dellà del riu.
El Premi Ribera d'Ebre està dotat amb 3.000 euros i la publicació de l'obra.

http://www.imaginaradio.cat/
Així es pot llegir a la web d'Imagina Ràdio:
Jordi Gilabert guanya el 36è Premi de Narrativa Ribera d’Ebre
El professor d’Història Jordi Gilabert Miró, de Deltebre, va endur-se ahir a la nit el XXXVI Premi de Narrativa Ribera d’Ebre, organitzat per l’Ajuntament de Vinebre amb el suport del Consell Comarcal de la Ribera, i que cada any es dóna a conèixer en el transcurs del tradicional sopar literari que dóna inici a les festes majors de Vinebre, en aquesta ocasió presidit per la Consellera de Cultura, Laura Borràs.
L’obra guanyadora és A dellà del riu, la primera novel·la d’aquest professor recentment jubilat, que narra les vicissituds i la vida d’una família del Delta entre el 6 d’octubre de 1934 i l’any 1941, ambientada en les duríssimes conseqüències d’una guerra i una repressió franquista de la qual els protagonistes “no entenen res i que els cau a sobre”, diu l’escriptor novell. La ficció que permet el
gènere literari de la novel·la és, per a Gilabert, “l’única manera d’arribar a l’ànima del dolor i explicar una realitat tan complexa” com és la Guerra Civil i els primers anys de la dura postguerra.
A més, la particularitat de l’obra guanyadora és que està escrita amb lèxic ebrenc, un “patrimoni immaterial molt important de la llengua catalana i essencial per la nostra cultura” que Gilabert va aprofitar per reafirmar, en una reivindicació que anit va ser compartida per la consellera de Cultura, filòloga i exdirectora de l’Institut de les Lletres Catalanes.