dimecres, 22 d’agost del 2018

Cens de símbols franquistes a la Ribera d'Ebre (2010)

Des de l'arribada al govern espanyol de Pedro Sánchez ha estat notícia la possibilitat de retirar les restes del dictador Franco del Valle de los Caídos, indret que s'ha convertit en lloc de pelegrinatge pels nostàlgics del règim franquista. 
La Llei de Memòria Històrica d'Espanya es va aprovar l'any 2007 i malgrat això, continua havent-hi símbols d'un règim feixista en pobles i ciutats. Catalunya va elaborar un cens de símbols franquistes que es va donar a conèixer l'any 2010, i en van sortir... 3.647! Esperem que d'aleshores ençà s'hagi anat reduint aquest nombre ja que des de l'època dels tripartits al govern català hi ha hagut organismes vetllant per la memòria històrica. En l'actual legislatura, el Departament d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència compta amb una Subdirecció General de Memòria Democràtica.

En aquell cens de 2010 a la Ribera d'Ebre es comptabilitzaven 17 registres:
  • Benissanet: en 2 tombes i làpides.
  • Ginestar: 1 en la categoria d'altres plaques i rètols. 
  • Móra d'Ebre: 7 en plaques de retolació d'habitatges.
  • Móra la Nova: 3 en plaques de retolació d'habitatges.
  • la Palma d'Ebre: 2, un en tombes i làpides i un com a altres plaques i rètols.
  • Riba-roja d'Ebre: 2, un en tombes i làpides i un en plaques d'habitatges.
Desconeixem si passats aquests anys, s'han retirat alguns d'aquests elements de l'espai públic. En els altres vuit municipis de la Ribera d'Ebre no constava cap registre de simbologia franquista.